New York Times: Fostul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite ar fi închis în palatul său regal

După recenta schimbare a succesiunii regale saudite, New York Times a raportat că fostului prinţ moştenitor Mohammed bin Nayef i s-a interzis să părăsească Regatul şi ar fi închis în palatul său din oraşul de coastă Jidda. Publicaţia a citat patru foşti şi actuali oficiali americani şi saudiţi apropiaţi de familia regală.
Fostul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Nayef.
Fostul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Nayef. (Getty Images)

Publicaţia americană a raportat că noile restricţii asupra lui Nayef, care urma să moştenească tronul şi conducea puternicele servicii de securitate internă ale Regatului, ar urmări să limiteze orice potenţială opoziţie faţă de noul prinţ încoronat, Mohammed bin Salman, în vârstă de 31 de ani. Ştirea ar fi fost transmisă de oficiali care ar fi cerut să rămână anonimi pentru a nu periclita relaţia cu familia regală saudită. Nu se ştie exact cât timp ar rămâne în vigoare restricţiile.

Totuşi, joi, un înalt oficial saudit a negat faptele şi a etichetat ca “nefondat” raportul New York Times, adăugând pentru Reuters că Nayef, un ministru de Interne veteran, continuă să primească invitaţi şi nu există niciun fel de restricţii asupra libertăţii sale de mişcare sau a familiei acestuia.

Oficialul şi-a exprimat dezaprobarea faţă de raportul New York Times, pe care l-a descris ca fiind o “poveste inventată” şi a sugerat că Nayef ar putea intenta proces împotriva publicaţiei.

“Înălţimea sa Prinţul Mohammed bin Nayef şi familia sa se deplasează liberi şi primesc invitaţi fără nicio restricţie. Nimic nu s-a schimbat pentru prinţul Mohammed, cu excepţia retragerii din poziţiile deţinute în guvern”, a afirmat oficialul.

Mohammed bin Nayef, care a fost apreciat la Washington pentru strivirea unei insurgenţe Al-Qaeda în Regatul Saudit în perioada 2003-2006, a fost eliberat din toate funcţiile sale în urmă cu peste o săptămână. În locul său, ca prinţ moştenitor, Regele Salman l-a numit pe fiul său, Mohammed bin Salman, care ocupă funcţia de ministru al apărării şi se află în fruntea unei ambiţioase agende de a înlătura dependenţa exagerată a Riadului de petrol.

Promovarea lui Mohammed bin Salman a pus capăt unei perioade de doi ani de speculaţii privind rivalitatea din spatele scenei în apropierea nivelului superior al puterii regale, dar analiştii au declarat că noul prinţ încoronat va trebui încă să câştige de partea sa rude puternice, clerici şi membrii de triburi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe