NGTS-4b: Un subneptun care călătoreşte prin deşert

O echipă internaţională de astronomi a descoperit în "Deşertul Neptunian" o exoplaneta unică, mai mică decât Neptun, cu propria sa atmosferă.
Exoplaneta NGTS-4b
Exoplaneta NGTS-4b (Mark Garlick / University of Warwick)

NGTS-4b, numită de cercetători "Planeta Interzisă", este o planetă mai mică decât Neptun, dar de trei ori mai mare decât Pământul şi se află la 920 de ani-lumină distanţă de acesta.

Are o masă cât 20 de mase terestre şi o rază cu 20% mai mică decât Neptun şi susţine o temperatură de 1.000 de grade Celsius. Orbitează în jurul stelei în doar 1,3 zile, echivalentul orbitei de un an a Pământului în jurul Soarelui.

Este prima exoplanetă de acest tip care a fost găsită în Deşertul Neptunian, regiunea din apropierea stelelor unde nu există planete de mărimea lui Neptun. Această zonă primeşte o iradiere puternică din partea stelei, ceea ce înseamnă că planetele nu îşi păstrează atmosfera lor gazoasă pe măsură ce se evaporă, lăsând doar un nucleu stâncos. Cu toate acestea, NGTS-4b şi-a menţinut atmosfera sa gazoasă.

Când caută noi planete, astronomii caută o scădere în intensitate a luminii stelei. În general, căutările efectuate de telescoapele de pe suprafaţa pământului arată scăderi de 1% şi mai mult, dar telescoapele cum ar fi NGTS, de la Observatorul Paranal operat de European Southern Observatory, ESO, situat în comuna Taltal, în Region de Antofagasta, Chile, pot înregistra o scădere a luminii de numai 0,2%.

Cercetătorii cred că planeta s-ar putea să se fi mutat recent în Deşertul Neptunian, în ultimul milion de ani, sau că ar fi fost mai mare şi atmosfera sa încă se mai evaporă.

Richard de Vest, de la Departamentul de Fizică de la Universitatea din Warwick, care a condus studiul, a relatat într-o declaraţie. „Această planetă trebuie să fie rezistentă, se află chiar în zona în care ne-am aşteptat ca planetele de dimensiunea lui Neptun să nu poată supravieţui Este cu adevărat surprinzător că am găsit o planetă în tranzit prin intermediul atenuării luminii emise de stele cu mai puţin de 0,2%; acest lucru nu a fost făcut niciodată până acum cu telescoapele de pe pământ, şi a fost excelent să o descoperim după ce am lucrat la acest proiect timp de un an […] Acum verificăm datele pentru a vedea dacă putem observa mai multe planete în Deşertul Neptunian, poate că deşertul “este mai verde” decât se credea anterior.” Articolul a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Articol ştiinţific de referinţă: The ‘Forbidden’ Planet has been found in the ‘Neptunian Desert’