Nicolae Eşanu de la Veneţia: Restabilirea încrederii în Curtea Constituţională este posibilă doar dacă pleacă toţi judecătorii

Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei
Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (constcourt.md)

Secretarul de Stat de la Ministerul Justiţiei, Nicolae Eşanu, susţine că absolut toţi cei cu care a discutat la Veneţia sunt de părere că restabilirea încrederii în Curtea Constituţională este posibilă doar dacă pleacă toţi judecătorii care au compromis definitiv această instituţie.

„Au rămas surprinşi când eu am spus că nu prea cred că vor demisiona. Mă bucur că am greşit şi deja a fost depusă prima cerere care a fost salutată aici şi cei cu care am mai discutat speră ca eu să nu am dreptate şi că exemplul preşedintelui CCM va fi urmat şi de ceilalţi judecători”, scrie secretarul de stat pe pagina sa de Facebook menţionând că mulţi dintre interlocutori au fost şocaţi să afle că nu a existat nicio opinie separată privind controversatele hotărâri ale CCM din luna iunie.

Mihai Poalelungi şi-a dat joi, 20 iunie demisia din funcţia de judecător şi de preşedinte al Curţii Constituţionale, în aceeaşi zi Igor Dodon a îndemnat ceilalţi judecători ai Curţii să ia exemplu de la Poalelungi şi să-şi dea demisia.

Comisia de la Veneţia urmează să discute vineri la o şedinţă plenară situaţia constituţională din R. Moldova în timpul recentei crize politice încheiate cu instalarea noului guvern al premierului Maia Sandu. Secretarul-general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland i-a cerut premierului, la 19 iunie, să analizeze situaţia din R. Moldova şi în special constituţionalitatea deciziei de dizolvare a parlamentului moldovean.