Nicolae Negru: Nimic nu mai poate fi ca înainte pe scena politică de la Chişinău

Andrei Năstase şi Ion Ceban
Andrei Năstase şi Ion Ceban (radiochisinau.md)

După înfrângerea lui Andrei Năstase în alegerile pentru şefia Chişinăului şi victoria în premieră a unui candidat al stângii, Ion Ceban, analistul politic Nicolae Negru consideră că nu e atât de mare câştigul lui Ceban care a făcut tot posibilul să convingă alegătorii că este „în afara geopoliticii”, cât pierderea lui Năstase care nu a strălucit nici ca ministru de Interne şi nici ca vicepremier, arătându-se mai puţin pregătit pentru funcţia de primar al Capitalei.

Analistul scrie pentru ziarulnational.md că circa 17 mii de alegători care l-au votat anul trecut pe liderul Platformei DA au preferat să stea acasă deoarece „intrând în alianţă cu PSRM, blocul ACUM a 'dezactivat scutul' geopolitic. La aceasta adaugându-se faptul că Andrei Năstase a votat la APCE în favoarea Rusiei, ca şi deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea. În contextul acestui vot, încercările lui Năstase de a 'drege busuiocul', pozând ca unionist, distanţându-se de PSRM, lansând săgeţi critice la adresa lui Dodon, nu păreau sincere.”

În concluzie, Nicolae Negru a ţinut să sublinieze că ego-ul preşedintelui Dodon, „supradimensionat şi până acum, se va umfla şi mai mult, aşa că nu numai lui Ion Ceban, ci şi Maiei Sandu îi va fi tot mai dificil să „conlucreze” cu hiperactivul, surescitatul, flămândul de glorie imitator al lui Putin şi Lukaşenko. Nimic nu mai poate fi ca mai înainte pe scena politică de la Chişinău.”