Nicolae Timofti a avut vineri o întrevedere cu vicepreşedintele CEDO

Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti (presedinte.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut vineri o întrevedere cu Josep Casadevall, vicepreşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), potrivit Moldpres care citează Serviciul de presă al Preşedinţiei. Şeful statului a declarat că afirmarea principiilor statului de drept în Republica Moldova reprezintă o prioritate a activităţii sale şi a subliniat importanţa reformei sistemului judecătoresc în procesul de consolidare a democraţiei constituţionale.

Preşedintele ţării a arătat că obligativitatea implementării jurisprudenţei CEDO este stipulată în dreptul naţional şi respectată de instituţiile statului.

Josep Casadevall, vicepreşedintele CEDO, a declarat că Republica Moldova a înregistrat progrese în domeniul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Pe parcursul ultimilor ani majoritatea cererilor depuse de cetăţenii moldoveni au fost declarate inadmisibile de către magistraţii Înaltei Curţi de la Strasbourg, fapt ce denotă îmbunătăţirea actului de justiţie în R. Moldova Astfel dacă în anul 2012 la Curtea Europeană erau pe rol 4.261 de cereri, în 2013 – 3.256 de cereri, iar la 1 ianuarie 2014 numărul acestora a scăzut până la 1.414 de cereri.

Ca urmare, Republica Moldova nu se mai află în topul celor 10 state cu cele mai multe cereri depuse la Curtea Europeană.

Reprezentantul CEDO a arătat că dacă în 2011 au fost constatate încălcări ale Convenţiei Europene în 29 de hotărâri, în 2013 numărul acestora a fost de doar 18. Majoritatea încălcărilor constatate ţineau de condiţiile de detenţie în penitenciarele din Republica Moldova şi au fost depuse la Curtea Europeană până în anul 2009.

La întrevedere au participat Valeriu Griţco, judecător CEDO, Lilian Apostol, agent guvernamental la CEDO, Maria Tsirli, grefieră la CEDO, Mihai Poalelungi, preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Oleg Efrim, ministru al Justiţiei, şi Valentin Ţîmbaliuc, consilier prezidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe