Nicuşor Dan: Abuz şi intimidare. Firea a instigat agenţii de pază să împiedice o consilieră USR să vorbească

USR protestează împotriva modului în care Gabriela Firea şi majoritatea PSD au împiedicat-o pe Ana Maria Ciceală, consilier general al partidului, să-şi exercite mandatul potrivit legii, a atras atenţia Nicuşor Dan.
Nicusor Dan
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, a instigat agenţii de pază din cadrul municipalităţii să o împiedice să vorbească pe Ana Maria Ciceală, consilier al Uniunii Salvaţi România. Aşa îşi exercită PSD puterea, prin abuz şi intimidare, a acuzat luni, pe pagina sa de Facebook, preşedintele USR Nicuşor Dan.

"Protestăm împotriva modului în care Gabriela Firea şi majoritatea PSD au împiedicat-o pe Ana Ciceală, consilier general, să-şi exercite mandatul potrivit legii, la dezbaterea ce a avut loc sâmbătă, 7 ianuarie, în Consiliul general al Municipiului Bucureşti, privind demiterea conducerii RATB", a precizat Nicuşor Dan.

Potrivit liderului USR, interpelarea prin care consiliera USR arăta că demiterea conducerii RATB este ilegală şi că va produce prejudicii bugetului Capitalei a fost oprită de către preşedintele de şedinţă Culea Marian Orlando (PSD) care a făcut semn agenţilor de pază să o evacueze pe Ana Ciceală din sală.

"Gabriela Firea a instigat ea însăşi agenţii de pază împotriva Anei Ciceală strigând, în vacarmul creat de majoritatea PSD deranjată de afirmaţiile consilierei USR, "Luat-i microfonul!", în loc să le ceară colegilor de partid să-i permită să-şi încheie interpelarea. Mai mult, Gabriela Firea a început să facă o declaraţie politică împotriva USR şi a Anei Ciceală, pe timpul alocat USR", a atras atenţia Nicuşor Dan.

USR va cere informaţii privind statutul agenţilor de pază, considerând că ar fi extrem de grav dacă aceştia ar fi personal detaşat de la Poliţia Locală Bucureşti.

"În prezent analizăm mijloacele legale prin care cei care au împiedicat un consilier general să-şi exercite mandatul dat de cetăţeni să fie traşi la răspundere. Ana Ciceală a încercat să atragă atenţia că, prin convocarea Consiliului în termen de 24 de ore, fără o reală urgenţă, Gabriela Firea a încălcat legea", a afirmat Nicuşor Dan.

USR este de părere că sesizările invocate privind deszăpezirea staţiilor RATB reprezintă un pretext pentru a instala în fruntea RATB o echipă de prieteni politici ai Gabrielei Firea, din moment ce schimbarea conducerii s-a produs fără o justificare scrisă.

"Numirea noului Consiliu de Administraţie al RATB s-a făcut în totală lipsă de transparenţă, membrii interimari fiind propuşi şi votaţi fără să existe o minimă prezentare a competenţelor profesionale ale acestora. Gabriela Firea l-a susţinut pe Sorin Adrian Mihail, consilier general PSD, pentru funcţia de director al RATB, invocând experienţa sa anterioară, doar prin viu grai. USR a propus printr-un amendament declanşarea procedurii de selecţie independentă şi transparentă a noilor administratori. Acest amendament nu a fost votat", a explicat Nicuşor Dan.

Liderul USR a subliniat că, prin crearea unei situaţii "absurde", Gabriela Firea s-a sustras întrebărilor adresate de Ana Ciceală în legătură cu lipsa raportelor justificative din proiectul de hotărâre şi asupra consecinţelor adoptării unei hotărâri ilegale care deschide calea unui proces pentru plata unor daune ce vor fi achitate din banii bucureştenilor.

"USR a propus printr-un amendament declanşarea procedurii de selecţie independentă şi transparentă a noilor administratori. Acest amendament nu a fost votat, ceea ce arată că Gabriela Firea şi consilierii PSD sunt interesaţi doar de numirea discreţionară a unor persoane aservite în funcţiile publice, plătite din banii bucureştenilor. De asemenea, consilierii USR îi solicită Gabrielei Firea să asigure deszăpezirea tuturor trotuarelor şi străzilor, nu numai a celor principale.

Tocmai în acest sens am propus un proiect care ar trece deszăpezirea trotuarelor în sarcina prestatorilor de servicii de curăţenie, pe care Gabriela Firea refuză să-l introducă pe ordinea de zi. Deşi Gabriela Firea declară că are toleranţă zero pentru incompetenţă, dumneaei dă dovadă de incompetenţă gravă şi iresponsabilitate în exercitarea mandatului", a precizat, la rândul său, consiliera Ana Maria Ciceală.