Nicuşor Dan: "Exclud varianta intrării domnului Cioloş în PNL!"

Cel mai echilibrat mod în care Cioloş poate conduce un nou Guvern al României ar fi în postura de independent, a declarat Nicuşor Dan, excluzând ipoteza ca premierul să intre în PNL dacă va întruni o majoritate care să îl susţină.
Nicusor Dan
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat vineri - la scurt timp după ce premierul a afirmat că şi-a pus problema preluării PNL - că exclude varianta ca Dacian Cioloş să intre în PNL după alegerile parlamentare, relatează News.ro.

"Exclud varianta intrării domnului Cioloş în PNL. Cred că ar fi un mare câştig pentru România ca domnia sa să continue la cârma Guvernului României şi cel mai echilibrat mod de a o face este să rămână independent de partidele care susţin acest guvern. În ipoteza în care domnia sa întruneşte o majoritate care îl susţine pentru un nou mandat de prim-ministru exclud ipoteza ca el să intre în PNL”, a declarat Nicuşor Dan, întrebat dacă USR îl va mai susţine pe Dacian Cioloş în cazul în care acesta se va înscrie în PNL.

Întrebarea a fost pusă în contextul în care, întrebat joi seara, la Realitatea TV, dacă şi-a pus problema să preia conducerea PNL după alegeri, premierul Cioloş a confirmat că s-a gândit la această soluţie, precizând însă că nu a luat nicio hotărâre în acest sens, pentru că, în momentul de faţă, pentru el prioritatea este constituirea unei majorităţi PNL şi USR pentru a guverna.

Liderul USR a mai declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Constanţa, că după alegerile parlamentare există două opţiuni politice, un guvern în jurul lui Liviu Dragnea şi un guvern în jurul lui Dacian Cioloş, şi şi-a reieterat convingerea că prima opţiune ar duce România câţiva ani înapoi.

“Ne-am asumat o opţiune politică în condiţiile în care în acest moment există practic două opţiuni: un guvern în jurul lui Liviu Dragnea şi al PSD şi un guvern în jurul lui Dacian Cioloş. Credem că un guvern în jurul PSD este varianta cea mai proastă pentru România, care poate să ducă România câţiva ani înapoi, care poate să afecteze întreg sistemul de justiţie. Ne-a speriat foarte tare şirul de declaraţii cu privire la amnistia penală şi fiscală, este cel mai rău lucru care se poate întâmpla în România, ca nimeni să nu mai răspundă pentru fapte de corupţie. Sunt în momentul de faţă politicieni şi de la PSD şi de la PNL şi de la sateliţii lor care însumează mai mult de 100 de ani de puşcărie şi un prejudiciu mai mare de un miliard de lei. Amnistia penală şi fiscală înseamnă să ştergem cu buretele aceste fapte”, a susţinut Nicuşor Dan.

De asemenea, Dan a reconfirmat că formaţiunea sa îl susţine pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier şi că USR nu va face alianţe cu alte formaţiuni care vor avea aceeaşi opţiune pentru postul de prim-ministru.