Nicuşor Dan: ”Legea votului prin corespondenţă nu rezolvă problema votului românilor din străinătate”

Textul legii adoptate de Camera Deputaţilor creează toate premisele reeditării la alegerile din 2016 a aceloraşi probleme întâlnite la scrutinul prezidenţial din 2014, avertizează preşedintele USB.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

”Proiectul de lege adoptat recent conţine cel puţin două deficienţe majore. Pe de o parte, legea nu se aplică decât cetăţenilor români care pot face dovada unui domiciliu în străinătate, în condiţiile în care se cunoaşte deja că foarte mulţi români din Diaspora nu pot face dovada unui domiciliu, printre aceştia aflându-se inclusiv studenţii care studiază în străinătate. Pe de altă parte, mecanismul instituit de lege nu permite cetăţeanului care şi-a exercitat votul prin corespondenţă să verifice dacă votul său a fost sau nu înregistrat”, se arată într-un comunicat remis redacţiei Epoch Times.

Uniunea Salvaţi Bucureştiul consideră că actualele deficienţe ale legii adoptate de parlamentari ar fi putut fi corectate, dacă ar fi existat o dezbatere publică reală cu societatea civilă şi dacă partidele parlamentare ar fi fost cu adevărat interesate de votul cetăţenilor români din străinătate.

“Adoptarea legii votului prin corespondenţă nu rezolvă decât în mică măsură problema votului românilor din străinătate. Soluţia este estimarea numărului de români din zonele cu comunităţi mari de români şi organizarea unui număr suficient de secţii de votare în aceste locuri. Nu văd o preocupare a autorităţilor pentru crearea de secţii de votare suficiente în străinătate pentru exercitarea votului clasic”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

În opinia sa, votul prin corespondenţă – la care vor apela doar o parte dintre cetăţenii români din Diaspora, cu condiţia să existe o campanie de informare corectă din partea autorităţilor – nu poate suplini votul clasic, iar statul român are obligaţia să ia toate măsurile pentru crearea unui număr suficient de secţii de votare în zonele în care există comunităţi mari de români.

Soluţia este estimarea numărului de români din zonele cu comunităţi mari de români şi organizarea unui număr suficient de secţii de votare în aceste locuri.

”În prezent nu există un proiect fezabil de estimare a numărului românilor din străinătate, în zonele locuite de mari comunităţi de români, iar soluţia Autorităţii Electorale Permanente de preînscriere a cel puţin 100 de persoane cu cel puţin trei luni înainte de scrutin pentru înfiinţarea unei secţii electorale nu este fezabilă”, concluzionează comunicatul USB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne