Nicuşor Dan: Tot ceea ce a făcut bun Mircea Dumitru e spulberat. PSD, lovitură de graţie dată cercetării

Tot ceea ce a făcut bun fostul ministru Mircea Dumitru este spulberat în câteva zile de şeful actual al Cercetării, fără alte merite decât că este din PSD, a tras un semnal de alarmă liderul USR Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, se alătură revoltei comunităţii academice împotriva ultimelor măsuri luate de Ministerul Cercetării condus de Ştefan Valeca.

"Excluderea cercetătorilor străini din evaluarea proiectelor de cercetare precum şi înlocuirea unor cercetători români, care lucrează în pestigioase universităţi din lume, din consiliile ce gestionează cercetarea dau o lovitură de graţie cercetării româneşti. Şi nu doar atât. Îngroapă dezvoltarea economică bazată pe cercetare şi inovare, deşi toate studiile, statisticile şi chiar bunul simţ, care lipseşte cu desăvârşire guvernării PSD, arată că statele cu ratele cele mai mari de dezvoltare economică sunt cele care susţin şi încurajează cercetarea şi inovarea", a declarat Nicuşor Dan.

Liderul USR consideră că este inexplicabil altfel decât prin rea intenţie şi clientelism politic de ce consorţiul Universitaria, care reuneşte cele mai mari cinci universităţi din România, are doar nouă membri în toate consiliile. Sau de ce cercetători români de la universităţi americane şi europene sunt înlocuiţi de un coordonator de lucrare ştiinţifică a unui condamnat penal şi de reprezentanţi ai unor sindicate.

"Tot ceea ce a făcut bun pentru educaţie şi cercetare fostul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru este spulberat în câteva zile de şeful actual, fără alte merite decât că este din PSD, al Cercetării. Cred în instituţii, dar văd cum oameni care au alte interese decât binele public şi viitorul nostru le pot distruge într-o clipă", a subliniat Nicuşor Dan.

Potrivit preşedintelui USR, partidul pe care îl reprezintă va lupta pentru integritate şi profesionalism în administraţia centrală şi locală care nu pot fi instaurate decât de oameni oneşti şi profesionişti.

Reacţia lui Nicuşor Dan vine în contextul în care consorţiul "Universitaria", care reuneşte cele mai reprezentative instituţii de învăţământ superior din România (Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti) acuză un adevărat asalt "asupra eforturilor cercetătorilor români de a păstra standardele înalte ale unei cercetări de calitate" şi îi cere premierului Grindeanu demiterea ministrului Cercetării. Detalii aici.