“Noi am clădit China”, susţine Trump la un miting în Carolina de Sud

Preşedintele Donald Trump participă la un miting de campanie în West Columbia, statul american Carolina de Sud, 25 iunie 2018.
Preşedintele Donald Trump participă la un miting de campanie în West Columbia, statul american Carolina de Sud, 25 iunie 2018. (Sean Rayford/Getty Images)

La un miting republican desfăşurat luni seară în Carolina de Sud, preşedintele american Donald Trump a criticat China pentru deficitul comercial cu SUA şi a promis că va implementa tarife, în contextul în care conflictul comercial dintre cele două ţări este tot mai intens.

Trump a precizat că SUA a suferit mari pierderi din cauza tarifelor inechitabile lansate împotriva produselor americane, însă a promis că va eradica dezechilibrul comercial actual şi că la un moment dat acesta “trebuie să înceteze”, potrivit Express.co.uk.

Luând cuvântul în West Columbia, statul american Carolina de Sud, Trump a afirmat: “Anul trecut, având în vedere comerţul, ţara noastră a pierdut 817 miliarde de dolari ; cine poate face acest lucru?”, precizând că cea mai mare pierdere a fost înregistrată, bineînţeles, în cazul Chinei.

Apoi, preşedintele a declarat că SUA a fost răspunzătoare pentru “clădirea Chinei”.

“China a câştigat peste 375 miliarde de dolari anul trecut – noi am clădit China, şi chiar îmi place preşedintele Xi [Jinping], însă noi am clădit China”.

Preşedintele Trump a vizitat China lui Xi Jinping în noiembrie 2017 şi a declarat că acest comerţ dintre SUA şi China “nu a fost foarte corect de-a lungul multor, multor ani”.

Aflat în Carolina de Sud, discutând despre turneul său în China, preşedintele american a adăugat: “I-am spus cuiva în China, ‘cum de situaţia s-a înrăutăţit atât de mult?’, deoarece ei ştiu că schema lor a fost dezvăluită”.

Referindu-se la industria auto în special, preşedintele american a precizat: “Dacă vinzi o maşină americană în China, ei te taxează cu 25%. Dacă China vinde o maşină în SUA, noi îi taxăm 2,5% - 2,5 faţă de 25, acest lucru nu este corect”.

El a lăudat totuşi guvernul comunist chinez pentru ajutorul acordat Statelor Unite în soluţionarea tensiunilor cu Coreea de Nord, însă a promis că va urmări o politică comercială mai riguroasă.

Trump a mai declarat: “Eu cred în comerţul liber, dar cred cu adevărat într-un comerţ cinstit. Nu trebuie să fim perfecţi, dar nu putem pierde 817 miliarde de dolari, deoarece te simţi oarecum ca un prost. Noi suntem banca şi ei iau bani rapid şi uşor, însă la un moment dat acest lucru trebuie să înceteze”.

Şeful de la Casa Albă a susţinut că SUA a adunat o mare avere de când a fost învestit în funcţie în ianuarie 2017 şi a depăşit China în termeni ai mărimii PIB-ului.

“De când am fost ales, am obţinut o avere imensă, am obţinut între 7 şi 9 trilioane de dolari. Deja, economia noastră este aproape dublă faţă de economia chineză şi nimeni nu ştie acest lucru”.

În discursul său, Trump a atacat direct, de asemenea, Uniunea Europeană şi a promis că va implementa tarife riguroase până când aceste naţiuni îşi vor reduce barierele pentru produsele americane, inclusiv automobile şi produse alimentare.

“Am pierdut 151 miliarde de dolari anul trecut cu UE. Sună bine, mulţi dintre noi am venit iniţial de undeva din UE; am avut doi părinţi din UE. Ei îşi trimit Mercedes-urile, BMW-urile, ei trimit totul, dar noi, practic, nu îi taxăm deloc”, a afirmat preşedintele american.

Trump a promis că va aplica tarife la oţelul importat din UE până când blocul schimbă situaţia în bine.

În plus, liderul american republican a criticat şi Canada pentru perceperea unor tarife de aproape 300% la produse lactate şi multe altele.

Evidenţiind problema tarifelor, Trump a concluzionat: “Doresc ca barierele să fie date jos, doresc ca fermierii noştri să poată face schimburi comerciale, doresc să pot vinde maşini acolo, aşa cum ei pot vinde maşini aici şi totul se va rezolva”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe