Noi dezvăluiri de la WikiLeaks: NSA a spionat doi miniştri francezi de interne

(Captură Foto)

Website-ul WikiLeaks susţine că NSA a spionat doi miniştri francezi de finanţe succesivi şi că a monitorizat, timp de peste un deceniu, discuţiile privind contractele naţionale de export cu miză ridicată, precum şi discuţiile legate de probleme comerciale şi bugetare.

Conform unor noi documente publicate luni de WikiLeaks, NSA a interceptat comunicaţiile miniştrilor de finanţe Francois Baroin şi Pierre Moscovici şi a altor trei oficiali seniori între 2004 şi 2012.

Noile documente mai susţin că NSA a cerut serviciilor secrete din Australia, Marea Britanie, Canada şi Noua Zeelandă să colecteze informaţii despre contractele de export ale Franţei în valoare de peste 200 de milioane USD în perioada 2002-2012 în sectoare precum petrolier, gaze, telecomunicaţii, electricitate, energie nucleară, transport şi sănătate.

Documentele divulgate de WikiLeaks susţin că NSA a vizat informaţii legate de bugetul şi politica comercială a Franţei precum şi legate de rolul companiilor franceze în programul “petrol-pentru-mâncare” din Irak în anii 1990. Documentele WikiLeaks nu au numit o companie franceză în particular.

Nici Franţa şi nici SUA nu au avut o reacţie imediată la documentele divulgate ce au fost publicate în Mediapart şi Liberation.

În plus, noile documente sunt divulgate la o săptămână după ce WikiLeaks a raportat că NSA i-a spionat pe ultimii trei preşedinţi francezi (Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande) în perioada 2006-2012, citând documente secrete.

WikiLeaks a mai susţinut în 23 iunie că programul de spionaj al NSA a vizat şi comunicaţiile miniştrilor Cabinetului francez şi ale ambasadorului Franţei în SUA.

Hollande a reacţionat la aceste ştiri prin convocarea unei întâlniri de urgenţă a Consiliului de Apărare al ţării în 24 iunie.

După dezvăluirile de săptămâna trecută, premierul francez Manuel Valls a făcut de asemenea apel la un “cod de conduită” între aliaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe