Noi dovezi: URSS a masacrat polonezii de la Katyn prin împuşcare în ceafă

Monument ridicat în onoarea crimelor de la Katyn, comise de Uniunea Sovietică, 21 septembrie  2012.
Monument ridicat în onoarea crimelor de la Katyn, comise de Uniunea Sovietică, 21 septembrie  2012. (Inna Sokolovskaya / AFP / GettyImages)

Un cercetător polonez susţine că a descoperit mărturii noi ale unui ofiţer SUA, martor ocular al masacrului de la Katyn. În 1943 omul a fost forţat de nazişti să asiste la exhumarea unor mii de cadavre de ofiţeri polonezi asasinaţi la Katyn, arată o ştire New York Times.

La o conferinţă de presă ţinută miercuri în Varşovia, cercetătorul Krystyna Piorkowska a susţinut că a găsit o mărturie datată din 10 mai 1945 a unui prizonier de război - lt. Col. John H. Van Vliet Jr.

Depoziţia acestuia arată că responsabilitatea pentru masacrul a 22 de mii de ofiţeri polonezi care mai apoi au fost îngropaţi în gropi comune în pădurea Katyn - aparţine Uniunii Sovietice.

Armata Sovietică ar fi luat ofiţerii prizonieri după ce a invadat estul Poloniei în septembrie 1939.

Un alt raport semnat de Van Vliet după 10 mai 1945 în Washington este considerat pierdut. Pierderea sa a stârnit acuzaţii că SUA a încercat să muşamalizeze răspunderea sovieticilor pentru masacru, speriaţi că adevărul l-ar fi mâniat pe Stalin, pe sprijinul căruia Aliaţii contau în lupta împotriva lui Adolf Hitler.

Zeci de ani Moscova a dat vina pe Armata Germană, dar în 1990 a admis că masacrul a fost executat la ordinul lui Stalin. Însă Moscova refuză să considere tragedia un genocid, şi nu a pedepsit pe niciunul dintre criminalii care mai sunt în viaţă.

În documentul scris de Van Vliet, acesta mărturiseşte unui ofiţer american că a asistat la exhumarea a 3500 de cadavre îmbrăcate în uniforme poloneze. Toţi erau împuşcaţi în ceafă.

"Lucrurile care se mai găseau prin buzunarele cadavrelor indicau faptul că masacrul a fost comis între lunile martie-aprilie 1940" a arătat mărturia lui Van Vliet.

La momentul respectiv pădurea Katyn se afla sub controlul sovietic. Germania nazistă a descoperit gropile comune în 1943, după ce a invadat părţi din URSS, mai arată articolul New York Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe