Noi exerciţii militare în Transnistria. Rosian Vasiloi: Misiunea de pacificare - paravan de sfidare a R.Moldova

Dacă autorităţile de la Chişinău nu vor reacţiona, se vor trezi, ca şi în cazul Georgiei cu „absorbirea” pretinselor forţe armate ale regiunii transnistrene de către Ministerul Rus al Apărării, afirmă expertul de la IDIS ”Viitorul”.
Militari ai misiunii de pacificare din regiunea transnistreană
Militari ai misiunii de pacificare din regiunea transnistreană (facebook.com)

Rosian Vasiloi, expert în politici de reintegrare la IDIS ”Viitorul” atenţionează autorităţile de la Chişinău că Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) dislocate ilegal pe teritoriul ţării şi pretinsele forţe armate ale regiunii transnistrene (unităţile cu destinaţie specială) sunt implicate activ în aceste zile în exerciţiile militare VEST - 2017, care sunt organizate şi pe teritoriul Republicii Moldova.

”În ultimile zile s-au intensificat exerciţiile militare pe timp de zi şi noapte. Oamenii sunt speriaţi şi indignaţi de ceea ce se întâmplă. Mulţi se întreabă cum de aceste aplicaţii sunt posibile în Zona de Securitate. Dar vedem şi comentariile unor pretinşi deputaţi în pretinsul soviet suprem al regiunii transnistrene, care tot declară că "exerciţiile răcesc minţile fierbinţi"”, comentează expertul menţionând că din surse demne de încredere, ştie că aplicaţiile sunt desfăşurate la poligonul de la Tiraspol în perioada 15-19 septembrie, cu folosirea artileriei de calibru mare, tancuri, maşini blindate, dar şi mitraliere de calibru 12,7 şi 14,5. Mai mult, au fost mânuite sisteme moderne de cercetare, UAV (drone) şi dispozitive de cercetare/observaţie cu lazer.

Rosian Vasiloi notează că exerciţiile sunt o dovadă că se încalcă prevederile Acordului semnat între Moldova şi Rusia la 21 iulie 1992, în special Articolului 4, care prevede că “Unităţile Armatei a 14-a a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu stricteţe neutralitatea. Cele două părţi în conflict îşi asumă obligaţia de a respecta neutralitatea şi de a se abţine de la orice acţiuni ilicite”.

În opinia expertului, GOTR este unul din mijloacele utilizate de Federaţia Rusă pentru a-şi restabili controlul asupra teritoriilor din zona sa de influenţă cu ajutorul aşa-ziselor “forţe de pacificare”, ca şi în cazul Georgiei. Astfel, Federaţia Rusă îşi realizează interesele sale, în special pentru a constrânge R. Moldova să se confrunte cu un separatism impus, să accepte dislocarea de militari străini pe teritoriul său.

”Este clar că pretinsa misiune de pacificare este un paravan de prezenţă militară în regiune a Federaţiei Ruse şi sfidare a autorităţilor R. Moldova, precum şi susţinerii directe din punct de vedere politic, militar şi financiar a regimului separatist din regiunea transnistreană.

Cu ajutorul material, financiar şi politic al Rusiei, în special al trupelor ruse din Armata a 14-a GOTR, autorităţile separatiste şi-au creat un “sistem de securitate” conform “standardelor ruseşti”, pentru că aşa-zisele forţe armate transnistrene sunt în realitate trupe ruseşti care fac parte neformal din Forţele Armate ale Federaţiei Ruse, şi sunt privite de Moscova ca atare fiind utilizate ca element de şantaj şi presiune în relaţiile cu Chişinăul”, a adăugat expertul.

În concluzie, Rosian Vasiloi punctează că dacă autorităţile de la Chişinău nu vor reacţiona, se vor trezi, ca şi în cazul Georgiei cu „absorbirea” pretinselor forţe armate ale regiunii transnistrene de către Ministerul Rus al Apărării, Serviciul Federal de Securitate şi Ministerul Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse.”De ce autorităţile noastre tac? Unde este Comandantul Suprem? Se înscriu oare aceste exerciţii în pretinsul statut de pacificare? Întrebare retorică, da! El e acolo unde îi este locul - în Turkmenistan, împreună cu cei cărora nu le pasă de nimic, în afară de un aparat de fotografiat de 160 mii lei.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe