Noi imagini de satelit dezvăluie că Rusia s-ar pregăti pentru război în Kaliningrad

Nave ruseşti ancorate în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi statele baltice, 19 iulie 2015.
Nave ruseşti ancorate în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi statele baltice, 19 iulie 2015. (Captură Foto)

Summitul din 16 iulie din capitala finlandeză Helsinki între preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin oferă o oportunitate unică pentru a calma aşa-zisul “Război Rece 2.0” dintre SUA şi Rusia.

Înaintea summitului din Helsinki, câteva rapoarte au detaliat o nouă tendinţă alarmantă a eforturilor de modernizare rapidă întreprinse de Moscova în vederea îmbunătăţirii instalaţiilor sale militare din Kaliningrad, enclava strategica a Rusiei situată între Polonia şi regiunea Baltică.

Luna trecută, Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani (FAS) a publicat imagini de satelit care dezvăluie upgrade-uri semnificative făcute unui buncăr de stocare de arme nucleare, situat într-o unitate secretă în Kaliningrad.

“Există toate caracteristicile specifice depozitelor ruseşti de stocare a armelor nucleare”, a afirmat într-un raport Hans Kristensen, director al Nuclear Information Project în cadrul FAS.

“Există o împrejmuire severă cu mai multe rânduri de garduri. De asemenea, buncărele au trei rânduri de garduri în jurul lor. Acestea sunt caracteristici tipice observate la toate celelalte locaţii de stocare de arme nucleare despre a căror existenţă ştim, din Rusia”, a explicat Kristensen.

Situaţia apare într-un moment în care Moscova şi-a exprimat îngrijorarea faţă de expansiunea infrastructurii militare a NATO în apropierea graniţei dintre Polonia şi Kaliningrad. În 28 mai, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia este pregătită să ia măsuri potrivite ca răspuns la mişcările alianţei militare vestice. Declaraţia a fost o reacţie la planurile Pentagonului de a construi o bază militară permanentă în Polonia.

Forţele NATO au înconjurat Kaliningrad în condiţiile în care Moscova pare să fie în stadiile finale ale instalării şi upgradării de structuri militare şi în stadiile finale ale altor îmbunătăţiri aduse buncărului din această porţiune de teritoriu strategic aflat în inima Europei de Est.

Există şi mai multe dovezi că Rusia a construit un număr suplimentar de structuri şi buncăre la o distanţă de aproximativ 12 km de depozitul pentru stocare de arme nucleare raportat luna trecută de FAS.

Noul raport, realizat de site-ul Defense One şi de Planet Labs, o companie americană privată specializată în observarea Pământului, arată schimbări semnificative în jurul unui buncăr din Baltiysk, în apropierea graniţei poloneze. Matt Hall, un analist senior în sectorul geospaţial la firma 3GIMBALS, a declarat pentru Defense One că structurile surprinse în imaginile de satelit sunt folosite pentru stocarea de artilerie.

“Schimbarea vizibilă surprinsă în cele două imagini furnizate pare să fie fortificarea clădirilor, o mişcare caracteristică buncărelor care stochează materiale explozive, prin utilizarea de bermelor de pământ pentru a izola şi mai mult aceste structuri. De asemenea, par să fi avut loc defrişări, noi structuri vizibile în interiorul porţiunii împădurite a instalaţiei, precum şi o bermă şi un gard exterior care înconjoară instalaţia”, a adăugat Hall.

Porţiunile defrişate includ buncăre cu armament exploziv, a adăugat el. “Fiecare structură din sectorul nordic neîmpădurit a fost consolidată în timpul perioadei de trei luni în care au fost făcute fotografiile”, a afirmat Hall. “Bermele par să fie întărite în continuu pentru a le face mai greu detectabile din aer”.

De asemenea, Hall a identificat o cale ferată în imaginile de satelit. Calea ferată se conectează cu sistemul feroviar naţional, care ajunge până în Lituania şi traversează teritoriul acesteia. Defense One a precizat că Rusia a construit o cale ferată similară în provincia georgiană separatistă Abhazia, înainte să invadeze Georgia în 2008.

Site-ul Defense One a întrebat oficiali ai Agenţiei Naţionale pentru Informaţii Geospaţiale (NGA) despre recenta activitate observată în Kaliningrad. Aceştia au răspuns că nu comentează astfel de informaţii care sunt considerate secrete.

Rusia a adăugat, începând cu 2015, soldaţi în regiunea Kaliningrad, care este sediul Flotei Baltice ruseşti şi care găzduieşte Corpul 11 de Armată.

Există un singur motiv pentru care Rusia s-ar grăbi să fortifice diferite instalaţii militare şi să îmbunătăţească buncăre de stocare de arme nucleare în Kaliningrad - şi anume că Moscova se pregăteşte de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe