"Noi nu tăiem copaci, tăiem duzi şi corcoduşi" - edilii sectorului trei stau de vorbă cu cetăţenii [video]

Sedinţă la Primăria Sectorului trei, 28 noiembrie 2014
Sedinţă la Primăria Sectorului trei, 28 noiembrie 2014 (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Membrii Consiliului Local Sector 3 au decis vineri anularea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), în baza căruia urma sa fie ridicată o sală polivalentă în Parcul IOR. Construcţia, pentru a cărei realizare primarului Robert Negoiţă a militat personal, presupunea betonarea a 3000 de metri pătraţi din spaţiul verde şi a stârnit revolta cetăţenilor din sector.

Hotărârea de anulare a proiectului sălii din parcul IOR a fost introdusă pe ordinea de zi în regim de urgenţă, după ce, anterior, cetăţeni ai sectorului 3 şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, condusă de Nicuşor Dan au înaintat plângeri prealabile prin care se solicită revocarea Hotărârii Consiliului Local Sector 3 nr. 124/22.05.2014 prin care se aprobase PUD-ul pentru construirea sălii multifuncţionale. Plângerea prealabilă este un pas premergător acţionării în instanţă.

Votarea hotărârii, cu 26 de voturi pentru şi unul împotrivă a avut loc în prezenţa reprezentanţilor unor grupuri de iniţiativă a cetăţenilor din sectorul 3, care, anterior evenimentul de astăzi, au organizat proteste publice pentru renunţarea la construirea sălii polivalente (un proiect de suflet al Primarului Negoiţă) şi, în genere pentru oprirea avalanşei de lucrări/lucrărele de construcţii din sectorul 3. Afişând afişe cu mesaje precum "Copiii noştri iubesc natura!", "Vrem un sector verde, nu betoane!", "Agenda cetăţeanului, Vrem parc, nu Betoane". În cea de a doua parte a şedinţei, câtorva dintre cetăţenii prezenţi la întrunire li s-a dat cuvântul pentru a vorbi despre problemele cu care se confrunta.

Consilierii locali au avut astfel ocazia de a afla direct de la sursă că oamenii sectorului trei sunt exasperaţi de betoniada declanşată pe fieful lui Robert Negoiţă.

Cetăţenii cer oprirea betoniadei din sectorul 3 şi respectarea legii

"Vrem aceste parcuri, Avem aici un băiat, Eduard, în clasa pregătitoare. Am auzit azi de împrumuturi de zeci de milioane de euro. Aceşti copii, ei le vor plăti! Pe vremuri aveam daciada, acum avem betoniada. În faţa blocului meu, acum două săptămâni, s-a scos iarbă şi s-au pus dale roz. În parcul Titanii s-a început o lucrare fără aprobare. În zona la Mc Donalds, la Dristor, unde cu banii noştri publici au fost făcute piste pentru bicilişti, acum se pun acele faimoase borduri roz. La Titan, lângă magazinul H&M s-a făcut un gard, un zid de câţiva metri. Poliţia nu vrea să ne spună dacă este aprobare.Va rugăm să nu se mai facă betonări fără consultare!", le-a cerut consilierilor Cristi Şoimaru, din partea Grupului de Iniţiativă Prietenii Parcului IOR

La rândul său, Anda Dobrescu, reprezentantă a grupului "Cetăţean Sector 3", le-a reamintit consilierilor că ghişeul de informare a cetăţenilor de la Titan a fost desfiinţat, că în jurul blocurilor se ridică garduri pe care oamenii nu le doresc şi despre care nu se ştie dacă sunt autorizate sau nu, şi a acuzat că în sector s-au plantat 8000 de platani, în fapt nişte "beţe moarte, betonate la rădăcină."

"Peste tot se încalcă legea mediului", a mai acuzat Anda Drobrescu, care a cerut devizul pentru plantarea celor 8000 de platani şi informarea cetăţenilor cu privire la demersurile întreprinse pentru preluarea de către Primăria sectorului 3 a sălii Gloria.

"Avem foarte multe probleme care provin dintr-o lipsă mare de transparenţă, din lipsă de comunicare", a arătat şi Razvan Vastea din partea Prietenii Parcului IOR, subliniind că orice proiect pe care îl propune primăria ar trebui fie pus pe o platformă de mediatizare cu cetăţenii, o platformă de dialog un line.

"Veţi lăsa ceva pentru generaţii!" a atras atenţia Vastea, acuzând că primăria nu a consultat specialişti pentru lucrările de pe bulevardul Unirii, bulevard reprezentativ pentru Capitală. Totodată, Vastea i-a anunţat pe Consilieri că, în cursul zilei de joi, şi-au luat o amendă de la Garda de Mediu pentru o construcţie ilegală efectuată în parcul Titanii: "În parcul Titanii aţi primit azi o amendă de la Garda de mediu şi trebuie să refaceţi aleea (făcută ilegal). Ar trebui, pentru a va conştientiza rolul în societate, să direcţionăm amenda către dvs.!" a mai adăugat Vastea.

"Nu e nimeni deasupra Legii. Luaţi măsuri pentru a nu se mai construi în parcuri!" a avertizat şi Victor Zahariea, un pensionar de 74 de ani, atrăgând atenţia că în Parcul Prisaca Dornei se construiesc blocuri şi vile ilegal.

La rândul său, dl Petrică Gheorghe a sesizat că pe spaţiul verde aferent blocului A3 de pe Bulevardul Unirii nr 35 a intrat excavatorul la două zile după ce primarul Robert Negoiţă i-a promis personal că nu se va betona nici măcar o palmă de spaţiu verde.

"Singurele spaţii verzi cu forsiţia, gutui japonezi, liliac, 11 copaci mari puşi de oameni.... au băgat buldozerul. Am vorbit cu primarul: 'Nu se distruge nicio palmă de spaţiu verde' - mi-a spus. Ieri a intrat buldozerul. Este firesc să scoţi pământul şi să pui pietre din acelea care costă scump?" a întrebat dl Gheorge, reamintind că Robert Negoiţă nu pierde nicio ocazie de a declara pentru mass-media că, în mandatul său, nu se va betona nici măcar o palmă de verdeaţă.

Răspunsurile consilierilor: Nemulţumiţii, la prefectură! Noi nu tăiem copaci, tăiem corcoduşi!

"Dacă este vreo problemă mergeţi la Prefectura Capitalei şi atacaţi în contencios aceste aceste aspecte." i-a răspuns iritat un consilier unui tânăr care a îndrăznit să îi informeze pe consilieri că numeroase proiecte puse în operă în sectorul 3 contravin flagrant prevederilor din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, ordonanţa care interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism.

La rândul său, consilierul PSD Mihai Niţu le-a explicat cetăţenilor excedaţi de betonările de pe spaţii verzi, de omniprezentele borduri numite pompos de Robert Negoiţă diafragme colorate, de tăierile de copaci din cartier, că, de fapt, primăria păstrează curăţenia:

"Vis-a-vis de problemele ridicate de cetăţeni eu vreau să le aduc la cunoştinţă că modernizările şi sistematizările care se efectuează de pe raza sectorului trei nu se fac întâmplător. (...) Este inutil să facem curăţenie dacă nu facem ceva că aluviunile să nu mai ajungă pe carosabil că ne trezim că mergem acasă şi luăm toată mizeria pe stradă şi intrăm cu ea acasă. Scopul diafragmelor care se pun în jurul blocurilor este ca aluviunile să nu mai ajungă în stradă Iar dacă au fost situaţii când am intervenit să toaletăm sau chiar să tăiem anumiţi arbori vă spun, nu s-au tăiat arbori!. Aceasta vegetaţie spontană care a crescut în sectorul trei... Vreau să va aduc la cunoştinţă: dacă noi în sectorul 3 lăsăm corcoduşii să crească, lăsam duzii să crească, aici s-a intervenit, după cum ştiţi aceşti pomi fructiferi fac mizerie. Corcoduşele când ajung pe trotuar, dudele când ajung pe trotuar fac mizerie. Vorbim de oţetari şi platani care s-au tăiat, a mai explicat consilierul unei primării care, potrivit cetăţenilor, a plantat 8000 de alţi platani.

"Vă spun şi vă repet, s-au tăiat corcoduşi, s-au tăiat oţetari şi paltini!" a mai explicat Niţu, pe fundalul vociferărilor cetăţenilor revoltaţi.

O soluţie rezonabilă a venit din partea consilierului Bogdan Brătianu, care a propus că, odată pe lună, să aibă loc câte o întâlnire la care să participe reprezentanţi ai primăriei, reprezentaţi ai Consiliului Local şi ai Primăriei, pentru asigurarea unei comunicări reale între cetăţeni şi edili.