Noi proiecte pentru Putin: Întâlniri bilaterale cu turcii, britanicii şi saudiţi la summitul G20

La summitul G20 din China care va avea loc luna viitoare, liderul rus şi-a programat o serie de întâlniri bilaterale cu lideri din Turcia, Marea Britanie, Germania, Franţa sau Arabia Saudită.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Liderul rus Vladimir Putin va avea o serie de întâlniri bilaterale de nivel înalt cu ocazia summitului G20 din Hangzhou, China, din 4-5 septembrie, a declarat un consilier al Kremlinului, marţi, reporterilor.

Putin va purta discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în 3 septembrie, în condiţiile în care are loc un proces de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări, a susţinut Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui rus pentru politică externă.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au deteriorat semnificativ după ce un bombardier rusesc a fost doborât în noiembrie 2015 în apropierea graniţei turco-siriene de aviaţia turcă. Ankara a susţinut că avionul rusesc i-a încălcat spaţiul aerian, acuzaţie negată de Moscova.

Relaţiile dintre cele două state au început să se îmbunătăţească după puciul eşuat din Turcia din luna iulie şi cei doi lideri s-au întâlnit deja în această lună în St. Petersburg.

Agendă încărcată la summitul G20

O zi mai târziu, în 4 septembrie, Putin va discuta despre necesitatea “unui nou impuls în relaţiile bilaterale” cu premierul britanic Theresa May şi, de asemenea, se va întâlni cu puternicul prinţ încoronat saudit Mohammed bin Salman pentru a discuta despre criza siriană.

Uşakov a mai precizat că întâlnirea trilaterală programată înaintea summitului G20 între liderii Rusiei, Germaniei şi Franţei – pentru discutarea crizei din estul Ucrainei – nu va mai avea loc.

Acesta a mai susţinut că întâlnirea a fost anulată din cauza tensiunilor tot mai mari din peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal de la Ucraina în martie 2014.

În schimb, Putin se va întâlni separat cu preşedintele francez Francois Hollande în 4 septembrie – deşi data nu este încă definitivată – şi cu Angela Merkel în 5 septembrie.

În plus, preşedintele rus va avea discuţii şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi în 5 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe