Noi proteste contra poluării oraşului Sebeş. Marş în Alba Iulia

Bannere ale protestatarilor din Sebeş.
Bannere ale protestatarilor din Sebeş. (Facebook)

Protestele împotriva poluării produse de fabrica de formaldehidă Kronospan de la Sebeş s-au mutat din Sebeş în Alba Iulia, unde, în prima duminică a primăverii, a avut loc un marş de protest.

Potrivit romaniacurata.ro, marşul a pornit la ora 14.00 pe traseul Parcul Unirii, Piaţa Cetăţii, Porţile Cetăţii, Piaţa Alessandria – Prefectura Alba.

Protestatarii - cetăţeni, membri ai ONG-urilor Prima Natura şi Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş - s-au oprit prima dată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, unde directorul executiv Mihaela Dehelea a încercat să-i convingă pe manifestanţi că instituţiile statului îşi fac datoria şi le-a cerut "să nu le denigreze".

Protestatarii şi-au exprimat părerea despre explicaţiile primite arătând mesajele de pe pancartele pregătite pentru acţiune: „Agenţia pentru protecţia poluatorilor”, „DNA, DNA Sebeşu-i ancheta ta” şi „APM, GNM, DSP protejaţi-ne", relatează sursa citată.

Reamintim că locuitorii Sebeşului protestează de la începutul acestui an împotriva deciziei autorităţilor de a permite companiei Kronospan SA să deschidă o nouă instalaţie de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 t/an, în condiţiile în care,potrivit protestatarilor, autorităţile române, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun de aparatură modernă de ultimă generaţie necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă.

După oprirea la APM Alba, manifestanţii au ajuns la Garda de Mediu şi, în final, la sediul Prefecturii, unde au scandat ”DNA, DNA, asta e ancheta ta”, ”Afară, afară cu Kronospan din ţară”, ”Nu vă fie frică, Kronospanul pică”, ”Ruşine să vă fie” sau “Kronospan nu uita, vine Revoluţia”.

La Prefectură, protestatarii au depus o petiţie, semnată de aproximativ 6.000 de persoane, prin care se cere oprirea poluării.

Următorul marş al sebeşenilor va avea loc pe 15 martie. Principala cerere a protestatarilor este relocarea noii fabrici de formaldehidă, la cel puţin 50 de kilometri de zonele locuite.

Potrivit romaniacurata.ro, în paralel cu marşul de la Alba Iulia, angajaţii Kronospan au organizat şi ei un marş, în Sebeş. Cei aproximativ 400 de salariaţi ai Kronospan ieşiţi în stradă au manifestat împotriva acţiunilor de protest ale sebeşenilor care cer măsuri antipoluare.

Reamintim în context că, potrivit alba24.ro, Kronospan şi Kronochem au deschis acţiuni în instanţă faţă de cinci persoane implicate în organizarea protestelor împotriva poluării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne