Noile iniţiative şi activităţi ale Teatrului Excelsior

Fotografie din piesa "Kiki şi Bozo" de Andreea Vălean (prin bunăvoinţa Teatrului Excelsior).
Fotografie din piesa "Kiki şi Bozo" de Andreea Vălean (prin bunăvoinţa Teatrului Excelsior). (Maria Ştefănescu)

La Teatrul Excelsior s-a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă găzduite de actualul director al teatrului Adrian Găzdaru, alături de Oana Borş, coordonatoarea echipei de management şi de regizorul Peter Kerek, noua direcţie adoptată de această instituţie, precum şi câteva indicii despre noua piesă a cărei premieră va avea loc mâine, anume, “Kiki şi Bozo”.

În prezent, Teatrul Excelsior, situat pe str. Academiei nr. 28 şi înfiinţat în 1990 la iniţiativa marelui şi regretatului actor Ion Lucian, are un repertoriu ce se adresează celor cuprinşi între 3 şi 18 ani, anume, copiilor şi preadolescenţilor. Odată cu noua direcţie, au fost concepute anumite “misiuni”, menite să lărgească impactul producţiilor artistice, să ofere o mai mare deschidere, să manifeste o implicare în domeniul social, precum şi să dezvolte iniţiative educaţionale.

Vom sintetiza acum liniile principale evidenţiate de Adrian Găzdaru în direcţia modernizării şi evoluţiei teatrului. În primul rând, Misiunea Excelsior Cultural îşi propune să familiarizeze tineretul cu arta teatrală, cu diversele elemente estetice şi cu interdisciplinaritatea artei contemporane, precum şi să organizeze festivaluri, turnee şi alte asemenea evenimente.

O a doua “misiune”, intitulată Excelsior educaţional are rolul de a promova educaţia non-formală prin intermediul spectacolelor sale. Astfel, din cadrul binecunoscutului triunghi tradiţional al scopurilor artistice – docere, movere şi delectare – se pune accentul pe latura de docere. În acest sens, se vor organiza concursuri de scriere dramatică, în parteneriat cu UNATC, în care adolescenţii vor putea prezenta lucrări originale. Acestea vor fi analizate de un juriu care, în urma selecţiei, va alege piesele cele mai bune, iar, în final, câştigătorii vor avea şansa chiar să îşi vadă lucrările reprezentate pe scenă.

După aceea, a fost creată Misiunea Excelsior social, un proiect destinat promovării active a acceptării diferenţelor, a respectului şi a toleranţei interumane prin accentuarea integrării sociale a copiilor şi adolescenţilor cu nevoi speciale. Teatrul tinde, prin aceasta, să dobândească atât o dublă funcţie: socială, prin promovarea acestor atitudini conciliante, şi terapeutică, prin apelul la încrederea şi stima de sine, precum şi prin valorificarea inteligenţei emoţionale.

Următoarea iniţiativă, din cadrul noii direcţii a instituţiei artistice, constă în desfăşurarea unor activităţi prin care părinţii şi copiii se pot cunoaşte mai bine într-un mediu al jocului, o “ludotecă”, la care vor participa familiile, după sfârşitul reprezentaţiilor, în compania unor actori din partea teatrelor destinate publicului adult. Misiunea aceasa poartă numele Excelsior Vine în Sprijinul Familiei. Pentru realizarea acestui scop, directorul teatrului a anunţat încheierea mai multor parteneriate cu diverse teatre din Bucureşti.

În final, ansamblul noilor iniţiative cuprinde, de asemenea, Misiunea Excelsior Internaţional prin care acest teatru va lua contact cu teatre de copii şi tineret din Europa de Sud-Est, pentru a conferi teatrului bucureştean un caracter care să tindă către internaţionalizare. Sunt vizate proiecte comune încadrabile în Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

În afara anunţurilor legate de noile iniţiative şi activităţi ale Teatrului Excelsior, a fost descrisă şi noua producţie a cărei premieră va avea loc mâine la ora 19:00 – piesa “Kiki şi Bozo” scrisă de Andreea Vălean şi regizată de Peter Kerek. Această piesă, descrisă chiar de regizor în cadrul conferinţei de presă, este una care se anunţă inedită. De ce? Pentru că este vorba despre o tematică ce nu este în mod normal adresată copiilor. Avem de a face cu o reprezentare scenică a temei morţii, care este adesea un factor de teamă pentru copii. Este atât problema pierderii, cât şi pe cea a ameninţării necunoscutului – o problemă ontologică ce trebuie realmente făcută accesibilă celor mici (sau, mai curând preadolescenţilor) şi prezentată într-o manieră ludică şi delicată.

În încheiere, este relevant să notăm ideea subliniată de actorul Richard Bovnoczki, anume, că, în prezent, este într-adevăr nevoie de un aport al calităţii în domeniul artistic, pentru a compensa comercialul, care tinde să devină omniprezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură