Norocoasă sau geniu? O femeie câştigă milioane la loterie

Povestea lui Joan R. Ginter, care a câştigat de patru ori milioane la loterie, este inexplicabilă. Nimeni nu-i va putea repeta succesul, deoarece aceste evenimente apar doar o singură dată "la patru miliarde de ani".
Loterie
Loterie (unsplash.com)

Ca să câştigi la loterie trebuie să ai noroc. O poveste populară destul de comună, dar care nu este dovedită, spune că este mult mai probabil să mori în următoarele cinci minute decât să câştigi jackpotul. Căile de probabilitate şi statisticile sunt insondabile. Dar nu pentru Joan R. Ginter, o femeie din Texas care a câştigat la loterie de patru ori; se presupune că datorită cunoştinţelor sale aprofundate de matematică şi, desigur, norocului incredibil.

Cea mai norocoasă femeie din lume are 63 de ani şi a acumulat până în prezent o avere de 20 de milioane de dolari (circa 16,2 milioane de euro) câştigând la diverse loterii. Este foarte probabil ca această femeie, un geniu ale statisticilor, instruită la Universitatea Stanford, să fi descifrat codul care determină modul în care sunt distribuite biletele câştigătoare, potrivit publicaţiei News.

La prima loterie la care a participat, Ginter a câştigat 5,4 milioane de dolari, un deceniu mai târziu, a câştigat 2 milioane de dolari, doi ani mai târziu, soarta i-a zâmbit din nou cu 3 milioane de dolari şi, în cele din urmă, în vara anului 2010, a câştigat cea mai mare sumă de bani, 10 milioane de dolari la concursul Extreme Payout al Loteriei din Texas.

„Este posibil ca o persoană să aibă norocul lui Ginter o dată la patru miliarde de ani", analizează jurnalistul Nathaniel Rich în Harper's Magazine. „Din moment ce Soarele va înconjura planeta noastră în doar cinci miliarde de ani, este puţin probabil ca un alt pământean să repete succesul ei“, sugerează el. Mai mult decât o chestiune legată de noroc, se pare că are legătură cu science fiction, nu?

"Când se întâmplă ceva atât de ciudat şi puţin probabil într-un cazinou, persoana este mai întâi arestată şi apoi luată la întrebări", afirmă un profesor din cadrul International Gaming Institute, University of Nevada, consultat de Nathaniel Rich. "Este foarte probabil să fi fost ajutată, sau este vorba despre o înşelătorie". După ce agenţia de ştiri "Associated Press" a relatat povestea, Ginter a devenit faimoasă în întreaga lume fiind numită "Regina loteriei" sau "Cea mai norocoasă femeie de pe Pământ".

Dar povestea nu s-a terminat aici. Site-urile web şi mass-media care relatează despre fapte paranormale au concluzionat că Ginter este o adevărată maestră a ghicitului. Deşi primul său bilet câştigător a fost în 1993, ultimele trei au venit după mai mult de un deceniu, la intervale de doi ani. Un alt fapt este că Ginter s-a mutat din oraşul său natal, Texas, în oraşul jocurilor de noroc: Las Vegas. "Ar trebui blocată. Fără îndoială face parte din lista mea neagră", recunoaşte directorul loteriei statului Texas, în interviul acordat revistei Harper's Magazine.