Norul radioactiv răspândit deasupra Europei provine din Rusia sau Kazahstan. Reacţia autorităţilor române

Un nor de poluare radioactivă care s-a răspândit deasupra Europei în ultimele câteva săptămâni provine probabil de la un centru nuclear din Rusia sau Kazahstan. Institutul francez pentru siguranţa nucleară IRSN a precizat că scurgerea a avut loc în ultima săptămână a lunii septembrie.
(Daniel Berehulak/Getty Images)

IRSN – grupul tehnic al agenţiei franceze de reglementare nucleară ASN – a afirmat joi că, în ultimele câteva săptămâni, atât IRSN cât şi alte câteva institute pentru siguranţa nucleară din Europa au constatat niveluri ridicate de ruteniu-106, un nucleu radioactiv care este produsul scindării atomilor într-un reactor nuclear şi nu are loc în mod natural.

IRSN a estimat că, de fapt, cantitatea de ruteniu-106 eliberată a fost majoră, fiind cuprinsă între 100 şi 300 de teraBecquereli.

“Rezultatele măsurătorilor efectuate de staţiile europene, care au fost comunicate Institutului începând cu 3 octombrie, au confirmat prezenţa în atmosferă a ruteniului-106 în majoritatea ţărilor europene”, a afirmat IRSN.

Dacă un accident de o asemenea mărime ar fi avut loc în Franţa ar fi fost necesară evacuarea cetăţenilor de pe o rază de câţiva km în jurul locului accidentului.

IRSN a exclus posibilitatea unui accident la un reactor nuclear, susţinând că norul radioactiv a provenit probabil dintr-un centru de tratare a combustibilului nuclear sau dintr-un centru de medicină nucleară.

În plus, IRSN a afirmat că norul detectat nu are niciun impact asupra sănătăţii umane sau asupra mediului înconjurător din Europa.

Agenţia a mai declarat că nu poate determina cu exactitate locul de unde a fost eliberat materialul radioactiv dar, pe baza datelor meteorologice, cea mai probabilă zonă ar fi situată la sud de munţii Ural, fie în Rusia fie în Kazahstan, potrivit unui oficial IRSN.

“Autorităţile ruse au declarat că nu au cunoştinţă de vreun accident pe teritoriul său”, a adăugat directorul IRSN, Jean-Marc Peres, într-un interviu cu Reuters.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a afirmat că nu poate comenta imediat situaţia, precizează The Guardian.

Reacţia autorităţilor române

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a avut deja o reacţie şi a transmis că a luat cunoştinţă din presă despre situţie şi că nivelul radiaţiilor măsurate în România este de 10 ori mai mic decât nivelul de atenţionare.

"S-au constatat concentraţii la nivelul radioactivităţii naturale a mediului, precum şi deplasarea poluanţilor prin măsurarea concentraţiilor diferite în zona judeţelor Constanţa, Ilfov - Bucureşti, Giurgiu - Alexandria. La ora emiterii comunicatului, nivelul radiaţiilor măsurate de către RNSRM, precum şi de către Compartimentul Urgenţe Nucleare şi Radiologice din cadrul CNCAN, se încadrează în limitele anuale a radioactivităţii mediului natural, în medie de 10 ori mai mici decât nivelul de atenţionare", se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, postat pe site-ul instituţiei.

De asemenea, contactată de Epoch Times, Agenţia Naţională pentru protecţia mediului transmite că "în perioada 29.09.2017 - 03.10.2017, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului din subordinea Ministerului Mediului, a pus în evidenţă prezenţa în atmosferă, la nivel de urme, a radionuclidului artificial ruteniu - 106 (Ru 106).

Valorile determinate nu afectează sănătatea mediului şi a populaţiei. De asemenea, menţionăm faptul că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, nu deţine informaţii cu privire la sursa acestui radionuclid şi nici cu privire la producerea recentă a unui accident nuclear."