Nou convoi umanitar pentru Donbas: Moscova a trimis până acum soldaţi în loc de alimente (presă)

Convoiul ”umanitar” rus.
Convoiul ”umanitar” rus. (captură)

Cel de-al patrulea convoi umanitar trimis de Rusia în sprijinul populaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei) a ajuns joi în Rostov, regiune rusă situată la frontiera cu Ucraina. Până acum, Moscova ar fi transportat împreună cu produsele alimentare şi soldaţi ai armatei regulate, pentru a le veni în ajutor insurgenţilor proruşi care controlează o parte din zonă minieră Donbas, relatează joi media ucrainene, între care postul de televiziune TSN şi Gazeta.ua.

În acest sens, media ucrainene se referă la o convorbire telefonică purtată de un militar rus cu un amic al său, în prezent demobilizat din armată. Ilia - militar în Brigada nr. 200 motorizată a Flotei ruse a Nordului - evocă, în special, 'escorta' care a însoţit cele trei convoaie anterioare, formată din militari din armata regulată, trimişi pe această cale să lupte în Donbas.

El invocă, de asemenea, cifra de 2.000 de soldaţi ruşi ucişi în luptele din Donbas. Despre sine povesteşte că a luptat la Lugansk şi Doneţk, unde a fost rănit într-un schimb de focuri, după care 'a stat în spital', iar acum se află 'în convalescenţă' acasă.

O înregistrare cu fragmente ale acestei convorbiri a fost postată pe Internet de militanta pentru drepturile omului din Rusia, Natalia Vasilieva, fondatoarea grupului 'Transportul 200 din Ucraina şi Rusia', ce se ocupă de identificarea mormintelor soldaţilor ruşi pe fondul ostilităţilor din estul Ucrainei.

'Coloana de 100 de camioane a ajuns, fără incidente, la Rostov', a declarat miercuri seara şeful-adjunct al Centrului naţional pentru gestionarea crizelor de pe lângă Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă al Rusiei, Oleg Voronov.

Potrivit TASS, convoiul transportă pentru locuitorii din Doneţk şi Lugansk mii de tone de produse, de la alimente, medicamente până la materiale de construcţii şi logistice pentru pregătirile pentru perioada de iarnă. Aproximativ 100 de tone de ajutoare au fost transportate anterior la Rostov cu avioane ale Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. Acestea urmează să fie încărcate în camioane şi transportate pe cale terestră la Doneţk şi Lugansk.

'Aproape 3.000 de tone de ajutoare destinate populaţiei din Donbas se află în prezent la Rostov şi urmează să ajungă la destinaţie săptămâna următoare', a declarat joi Vladimir Stepanov, ministrul adjunct al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. El a spus că Moscova a informat autorităţile ucrainene prin MAE rus şi Crucea Roşie în privinţa acestui nou convoi cu ajutor umanitar.

'Rusia încearcă, din nou, să trimită un aşa-numit convoi umanitar, încălcând toate acordurile internaţionale. Nu am primit nicio notificare oficială din partea Ministerului rus de Externe sau din partea Ambasadei Rusiei la Kiev în acest sens', a declarat la 28 octombrie purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene Evgheni Perebiinis.