Nou protest al magistraţilor. Cetăţenii îi susţin: "Dacă lăsăm această putere putredă să meargă până la capăt, ajungem în dictatură!"

Protest al magistraţilor
Protest al magistraţilor (Epoch Times)

Pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti a avut loc, luni, un nou protest al magistraţilor. Aceştia au fost scoşi în stradă de faptul că Guvernul nu doar că a refuzat să abroge celebra OUG 7 prin care a modificat, fără consultări şi fără avizul CSM, legile Justiţiei ci, mai mult, se pregăteşte să dea noi ordonanţe pe Codurile Penale.

"Magistraţii vor protesta luni, 25 martie 2019, la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti, faţă de refuzul Guvernului de a abroga integral OUG 7/2019, faţă de maniera netransparentă şi neloială de legiferare în domeniul statutului profesiei de magistrat, faţă de înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, precum şi faţă de iminenta adoptare a unei OUG de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, care este de natură să afecteze grav combaterea fenomenului infracţional în ansamblu", este anunţul prin care magistraţii îşi prefigurau protestul.

În timpul protestului, judecătorii şi procurorii - preponderent persoane tinere - au afişat mesaje, precum: "Adevărata urgenţă, cetăţenii oneşti, nu condamnaţii", "Rule of Law", "Libertatea de exprimare", "Magistraţi independenţi = cetăţeni liberi", "Respectaţi avizul Comisiei de la Veneţia" etc.

"Ordonanţa 7 este în continuare în vigoare, independenţa justiţiei este în continuare afectată iar corpul magistraţilor şi principiile statului de drept sunt în continuare ignorate. (...) Modificările legislative trebuie făcute cu studii de impact, cu consultarea specialiştilor, trebuie analizate toate posibilele consecinţe pentru că altfel este aruncată în aer practic securitatea juridică, hotărâri definitive de condamnare sunt puse în pericol", a declarat judecătoarea Rodica Sârbu.

Magistraţii au fost susţinuţi, prin scandări de încurajare şi aplauze, de un grup de cetăţeni, preponderent protestatari pro-Justiţie şi anti-PSD din Piaţa Victoriei.

"Cinste lor, cinste magistraţilor" şi "Magistraţi, nu cedaţi", le-au strigat aceştia judecătorilor şi procurorilor.

Printre susţinătorii magistraţilor s-a numărat şi actorul Mihai Călin:

"PSD-ul şi ALDE, cei de la putere, pur şi simplu, dispreţuiesc în mod fundamental valorile democraţiei, libertăţii şi ale unui stat de drept. Trebuie să facem cumva să înţeleagă cât mai multă lume că cei ce se adună, magistraţii, cei ce se adună şi trag semnale de alarmă sunt oameni oneşti care nu fac asta pentru ei! Nu avem nimic de câştigat, nu ne plăteşte nimeni, dimpotrivă, ne pierdem vremea (între ghilimele) doar pentru a trezi cât mai multă lume şi pentru a fi solidari cu magistraţii care sunt conştienţi că, dacă suntem indiferenţi şi lăsăm aceste ordonanţe de urgenţă şi această putere putredă să meargă până la capăt, ajungem în dictatură", a declarat actorul.