Nou val de arestări şi propagandă înaintea întâlnirilor politice ale Partidului

Patrulă de poliţie în piaţa Tiananmen din Beijing pe 4 martie 2013 în timpul reuniunilor politice majore din Beijing.
Patrulă de poliţie în piaţa Tiananmen din Beijing pe 4 martie 2013 în timpul reuniunilor politice majore din Beijing. (Wang Zhao / AFP / Getty Images)

Totul se întâmplă în China cu mare precizie: Când Partidul Comunist organizează vreo reuniune politică importantă la Beijing, toate forţele de securitate din ţară sunt mobilizate pentru a aresta, hărţui şi reţine pe oricine este considerat o ameninţare la ceea ce Partidul numeşte "stabilitate". Acestor acţiuni li se adaugă mesajele propagandistice din mass-media şi cenzurarea aspectelor ce pot fi raportate.

Cu câteva zile înainte de "Cele două reuniuni" din Beijing, care au început pe 3 martie şi se vor derula timp de aproximativ două săptămâni, ţintele arestărilor au inclus dizidenţi, avocaţi şi intelectuali. Mesajele propagandistice au scopul de a asigura o relatare serioasă a realizărilor pozitive ale regimului comunist şi de a şterge ştirile care ar putea fi considerate defăimătoare – cum ar fi arestările în masă sau protestele din jurul Chinei.

Cele două reuniuni sunt Congresul Naţional Popular, o adunătură a marionetelor Partidului, şi Conferinţa Consultativă Politică a Poporului Chinez, care îşi propune să acţioneze ca un organism consultativ pentru Partid,cu puteri chiar mai limitate. China Central Television, postul care se ocupă de difuzarea propagandei, a raportat continuu despre "reprezentanţii oamenilor" (punând accentul pe cei cu origini umile) care se adună acum în Beijing pentru reuniuni.

Peste tot în ţară agenţii de securitate ai regimului au fost foarte ocupaţi. Site-ul Chinese Human Rights Defenders a documentat o groază de abuzuri într-un articol lung din 3 martie.

O activistă pe nume Zhang Lin şi fiica ei de nouă ani au fost arestate şi ţinute fără mâncare; în provincia Jiangxi, Li Sihua, fost candidat independent în alegerile locale, a fost luat de acasă şi reţinut; iar în Beijing, suspecţii obişnuiţi au fost închişi în casele lor sau arestaţi de forţele de securitate, inclusiv activiştii şi avocaţii celebri Hu Jia, Xu Zhiyong, Wang Yonghong şi alţii.

He Depu, un activist pentru democraţie, a declarat pentru Radio Free Asia că poliţia s-a plasat în faţa casei sale începând cu 25 februarie - o săptămână înainte ca evenimentele din Beijing să înceapă. "Ori de câte ori vreau să ies, sunt însoţit de ei, aşa că nu mă pot mişca liber. Este la fel în fiecare an", a declarat el pentru RFA.

Huang Yan, o activistă care l-a ajutat mai demult pe avocatul pentru drepturile omului Gao Zhisheng (acum aflat în arest la domiciliu după sesiunea tortură), a fost de asemenea hărţuită şi pusă sub arest la domiciliu. Ea îşi propunea iniţial să meargă la Beijing pentru o intervenţie chirurgicală oncologică, dar a fost închisă în casă de poliţie şi biletul ei de avion a fost anulat, potrivit informaţilor oferite de Hu Jia.

Pe lângă utilizarea forţei pentru a suprima persoanele "sensibile", Partidul a recurs şi la controlul mass-mediei şi propagandă. O circulară a Departamentului Central de Propagandă, tradusă de China Digital Times, enumeră 10 indicaţii şi interdicţii pentru mass-media în perioada celor două întâlniri. Indicaţii: "Republicarea rapoartelor mass-mediei de stat [adică oficiale]." Interdicţii: "Raportarea sau comentarea cu privire la informaţiile financiare ale oficialilor". A corupţiei lor, adică.

În timpul reuniunilor, agenţiile oficiale chineze de ştiri şi, într-o măsură mai mică, portalurile web "autonome" de unde citesc majoritatea chinezilor ştirile, vor fi inundate cu imagini şi înregistrări video ale delegaţilor din regiunile etnice, ale fermierilor ajunşi reprezentanţi politici şi ale cadrelor care discută cu seriozitate aspecte importante ale politicii publice.

Sun Wenguang, un fost profesor universitar din Shandong şi observator al politicii Partidului Comunist, a declarat într-un interviu cu RFA că majoritatea delegaţilor prezenţi la cele două reuniuni "nu au intenţia de a schimba ceva în societate" pentru ca ei beneficiază de pe urma sistemului. "Ei doar participă la sesiuni şi adoptă punctul de vedere oficial", a spus el. "Ei par să pună anumite întrebări, dar majoritatea dintre ele nu au relevanţă sau sunt false".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe