Nouă victorie în instanţă a cetăţenilor! Magistraţii dispun demolarea unei clădiri ridicate ilegal

De-a lungul anilor, diverşi dezvoltatori imobiliari au vânat mai tot ce înseamnă petec de spaţiu verde printre blocuri pentru a construi. Această realitatea este însă de neacceptat pentru locuitorii din Şoseaua Giurgiului 164 care luptă, tenace, pentru a opri abuzurile ce au loc sub ochii lor.
Şantierul din Giurgiului 164
Şantierul din Giurgiului 164 (Luminiţa Şandru)

Locuitorii din Giurgiului 164, Bucureşti, şi fundaţia ECO CIVICA au obţinut o nouă victorie notabilă în instanţă, reuşind să obţină anularea autorizaţiei de construire a unei clădiri ce se ridică pe spaţiul verde dintre blocurile lor, lucru ce contravine legii. În mod cu totul halucinant, autorizaţia a fost emisă de Primăria Sectorului 5, deşi terenul pe care se construia figura ca aparţinând sectorului 4. De asemenea, instanţa a mai dispus readucerea terenului la starea iniţială, cu alte cuvinte, demolarea construcţiei.

Construcţia ridicată ilegal - care, datorită faptului că cetăţenii s-au sesizat din timp şi au făcut diligenţele necesare a ajuns doar la stadiul de demisol plus parter - urmează să fie desfiinţată pe cheltuiala pârâţilor, respectiv a dezvoltatorului - Codrea Company şi Primăria sector 5. Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

"Anulează Autorizaţia de construire nr.20-G/11.02.2016 emisă de pîrîtul Primarul Sectorului 5. Dispune aducerea terenului la starea anterioară. Dispune suspendarea executării Autorizaţiei de construire nr.20-G/11.02.2016 până la soluţionarea definitivă a cauzei. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Bucureşti.", au decis magistraţii

"Cetăţenii trebuie să se implice mai mult şi să nu dezarmeze când constată că Autorităţile Nu se implică în rezolvarea problemelor. Din păcate, ca să ajungi în instanţă îţi trebuie în primul rând capital, timp şi implicare. Mulţumim d-nului Dan Trifu şi Eco-Civica.", a comentat decizia instanţei dna Luminiţa Şandru, preşedintele Asociaţiei de Proprietari ce s-a adresat instanţei.

Dna Şandru a mai precizat, pentru Epoch Times, că de-a lungul procesului, intentat de asociaţie şi de fundaţia Eco-Civica, s-a încercat în repetate rânduri intimidarea sa şi a vecinilor, aceştia fiind notificaţi că dacă nu renunţă la acţiunea în instanţă vor plati sume uriaşe despăgubire şi că vor rămâne fără case, fără salarii şi pensii pentru a putea achita despăgubirile.

Reamintim că locuitorii din Giurgiului 164 au trăit ani de zile un adevărat calvar, pe spaţiile dintre blocurile lor răsărind mai multe clădiri autorizate de primăriile sectoarelor 4 şi 5. Acestea şi-au împărţit între ele, nu se ştie în baza căror criterii, curtea complexului rezidenţial, practic un spaţiu verde de circa 10.500 mp retrocedat în condiţii dubioase.

Spaţiile verzi dintre blocuri au primit adresă şi număr cadastral în sectorul 5 în timp ce blocurile deja construite au rămas în sectorul 4, situaţie pe care locuitorii din zonă au reuşit să o îndrepte doar adresându-se instanţei, aceasta decizând că spaţiile verzi dintre blocuri aparţin, ca şi clădirile, sectorului 4. Această decizie nu a împiedicat însă Primăria Sectorului 5 să autorizeze, la o lună de la pronunţarea sentinţei, construirea unei clădiri în Giurgiului 164.

Beneficiar al halucinantei autorizaţii de construire care, pe lângă faptul că e emisă de o autoritate fără competenţă, încălca şi legea spaţiilor verzi este Codrea Company, controlată de Codrea Ioan. Codrea a mai ridicat trei blocuri pe terenul aferent complexului rezidenţial din Giurgiului 164 în baza unor autorizaţii de construire emise de Primăria Sector 4 pentru că pe a patra (cea oprită acum de cetăţeni) să o autorizeze la Sectorul 5.

„După ce instanţa a dat decizia definitivă şi irevocabilă în 14.01. 2016, prin care delimita sectorul 4 de 5, ne-am trezit, o lună mai târziu, că Primăria Sector 5 a dat o altă autorizaţie de construire pe terenul aparţinând sectorului 4. Am început să facem plângeri prealabile şi la sectorul 4 şi la sectorul 5. Sectorul 4 mi-a răspuns la plângerea făcută de noi, în colaborare cu Eco-Civica, că lotul care a fost retrocedat din cei 10.500 de metri pătraţi aparţine acum teritorial sectorului 4”, ne-a relatat dna Luminiţa Şandru.

Paradoxal, Primăria Sectorului 5, care a fost parte in procesul vizând delimitarea sectoarelor - la fel ca Primăria Bucureşti, Prefectura şi Primăria Sector 4 - a răspuns că au primit documentaţia şi că în urma verificărilor au constatat că proprietarul avea toate documentele în sectorul 5.

În consecinţă, proprietarii din Giurgiului 164 au deschis acţiuni în instanţă, cerând sistarea lucrărilor, anularea autorizaţiei de construcţie şi readucerea terenului la forma iniţială. Concomitent, oamenii au depus pe 18.05.2016 plângere penală la Secţia 24, unde avea proprietarul terenul şi la Secţia 16. În acest moment, dosarul deschis în urma plângerii penale a fost înaintat parchetului.

Trebuie reamintit că terenurile din Giurgiului 164 pe care s-a construit intensiv fără ca nimeni să răspundă încă pentru emiterea autorizaţiilor apar în registrul spaţiilor verzi ca "spaţii verzi aferente condominiului de locuit iar ordonanţa 195/2005 completată cu ordonanţa 114/2007 prevede, la articolul 171, că schimbare destinaţiei spaţiilor verzi indiferent că figurează sau nu ca atare în documentaţiile urbanistice este interzisă indiferent de regimul juridic al acestora. Mai mult decât atât, legea 24/2007 completează categoriile de spaţii verzi, incluzând în acestea spaţiile verzi dintre blocuri.