Noul acord de încetare a focului în Ucraina, vechi de doar 4 zile, a fost deja încălcat

Un soldat ucrainean patrulează în apropiere de o centrală chimică din Avdeevka, regiunea Doneţk, 20 iunie 2015.
Un soldat ucrainean patrulează în apropiere de o centrală chimică din Avdeevka, regiunea Doneţk, 20 iunie 2015. (Captură Foto)

Acordul de încetare a focului care ar fi trebuit să intre în vigoare în Ucraina începând cu 1 septembrie a fost încălcat de atunci de câteva atacuri cu arme mici desfăşurate de forţele ucrainene şi separatiste din estul ţării, conform unui raport publicat de guvernul ucrainean, susţine Washington Post.

Atacurile au implicat cel puţin o utilizare a mortierelor de calibru mare.

Miercuri, doi civili au fost ucişi şi şase soldaţi ucraineni au fost răniţi când o operaţiune anti-contrabandă a fost vizată de o ambuscadă în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei. Miercuri noaptea, trupele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi au schimbat focuri de armă în apropierea aeroportului din Doneţk.

Totuşi, nu este o surpriză că noul acord de încetare a focului a fost deja încălcat. Acordurile iniţiale de încetare a focului, semnate la Minsk în septembrie 2014 şi februarie 2015, au fost încălcate la scurt timp după implementarea lor.

Noile atacuri au avut loc la câteva zile după ce protestele de luni din Kiev au declanşat cele mai grave violenţe văzute în capitala ucraineană de la mişcarea Euromaidan de anul trecut. Violenţele au fost declanşate de votul iniţial din Parlamentul ucrainean asupra aprobării unor reforme constituţionale care vor creşte autonomia regiunilor estice Doneţk şi Lugansk. În cadrul acelui incident, soldat cu moartea unui membru al Gărzii Naţionale şi a doi poliţişti precum şi cu rănirea a peste 100 de persoane, a fost aruncat un dispozitiv exploziv din rândul masei de manifestanţi asupra forţelor de ordine.

Votul asupra descentralizării şi acordării unei autonomii mai mari în est vor permite teritoriilor ocupate de separatişti să intre din nou în sistemul ucrainean prin canale diplomatice, conform preşedintelui Petro Poroşenko. Măsurile de descentralizare reprezintă de asemenea una dintre prevederile acordului de pace semnat la Minsk.

Conform AFP, Uniunea Europeană a căzut de acord să extindă sancţiunile aplicate împotriva Rusiei pentru continua susţinere a separatiştilor din estul Ucrainei. Deşi măsura încă nu este oficială, votarea ei va avea loc în 15 septembrie.

În alte zone din estul Ucrainei s-ar părea că noul regim de încetare a focului încă rezistă. Pentru cât timp, nu este sigur.

Conflictul ucrainean, început în aprilie 2014, s-a soldat până acum cu aproximativ 7.000 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe