Noul cod penal loveşte - Dosarul Loteria 1 amânat până pe 16 iunie

George Copos, finanţator echipa de fotbal Rapid Bucureşti
George Copos, finanţator echipa de fotbal Rapid Bucureşti (Epoch Times România)

Dosarul Loteria I, în care finanţatorul Rapidului este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, a fost amânată, joi, până în 16 iunie - instanţa supremă trebuie să se pronunţe cum se aplică legea penală cea mai favorabilă.

Avocaţii inculpaţilor au solicitat amânarea cauzei după data de 2 iunie, când ICCJ trebuie să decidă modul de aplicare a legii penale mai favorabile, dupa intrarea în vigoare a noilor coduri - penal şi de procedură penală.

ICCJ va hotărî dacă legea mai favorabilă se aplică global sau pe instituţie.

La termenul de joi, unul dintre avocaţii lui George Copos a arătat că tocmai această confuzie cu privire la aplicarea globală sau pe instituţie autonomă a dus la condamnarea clientului său în dosarul transferurilor de jucători.

Ce doi magistraţi din completul de judecată n-au putut decide dacă să amâne judecarea dosarului, astfel încât s-a constituit un complet de divergenţă. Astfel, în urma consultării unui al treilea judecător, s-a decis amânarea cauzei.

George Copos este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, la vânzarea unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română la un preţ mult mai mic decât cel al pieţii.

Copos a fost condamnat la 4 ani în 29 ianuarie in dosarul Loteria 1. Decizia instanţei a fost atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti, care va da o decizie definitivă în această cauză.

Folosind intermediari în procesul de vânzare-cumpărare, inculpaţii sunt acuzaţi că au ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa zis "pachet" de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română.