Noul edil: În scurt timp vom pleca din această clădire. PL: Ceban îşi doreşte să stea în primărie ca într-un palat regal

(radiochisinau.md)

Primăria municipiului Chişinău ar putea fi mutată într-un nou sediu, clădirea actuală transformată în muzeu, iar serviciile prestate de instituţie vor fi digitalizate. Propunerile au fost enunţate luni, 18 noiembrie, de primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, care a prezidat prima şedinţă săptămânală a serviciilor Primăriei, transmite MOLDPRES, citat de Radio Chişinău.

„Vreau să fac un anunţ din start. Noi cu dvs., cu toţii din Aparatul Primăriei, în scurt timp probabil că vom pleca din această clădire. Ideea noastră este să plecăm într-un spaţiu de lucru deschis, într-un format corporativ, unde vom sta cot la cot, cu camere de luat vederi, astfel încât oamenii să vadă cu ce ne ocupăm noi în fiecare zi”, a specificat Ceban.

În acest context, edilul capitalei a mai punctat că edificiul actual al Primăriei ar trebui să fie restaurat şi transformat într-un muzeu de ştiinţe pentru copii.

„Rog Direcţia finanţe să planifice o discuţie în acest sens ca să avem unele resurse financiare pentru anul viitor pentru restaurarea acestui patrimoniu cultural. Una dintre idei ar fi să lăsăm aici sala de protocol şi biroul primarului, pentru tradiţie, iar această clădire s-o transformăm în muzeu de ştiinţe pentru copii, dar mai discutăm”, a adăugat primarul.

O altă iniţiativă lansată de Ceban vizează digitalizarea serviciilor Primăriei. Potrivit acestuia „în scurt timp, cel mult într-un an de zile, Primăria urmează să fie digitalizată: începând cu ghişeul unic electronic şi finalizând cu multe alte servicii care trebuiesc digitalizate”.

„Intenţiile lui Ivan Ceban privind mutarea sediului primăriei nu au la bază niciun motiv plauzibil, iar aşa-zisa transparenţă pe care vrea să o aducă în primărie este doar un pretext, motivul real fiind cu totul altul: Ceban îşi doreşte condiţii pentru propriul confort, să stea în primărie ca într-un palat regal, fără niciun funcţionar în jurul lui.

Or, asemenea decizie se poate lua doar după ce se face o analiză amplă a cheltuielilor care vor fi făcute pentru achitarea chiriei şi întreţinerii unui alt sediu, după cum se vede unul privat, iar de aici putem deduce că este vorba doar de un interes personal în toată această 'afacere'”,se arată într-un comunicat al Partidului Liberal.