Noul film cu zombi “World War Z” inspirat din orori ce au loc în viaţa reală

O scenă din filmul horror “World War Z”, în care joacă Brad Pitt (centru dreapta) şi Mireille Enos (centru stânga). Filmul este adaptat după o nuvelă, în care piaţa neagră de organe din China este menţionată ca şi sursă a răspândirii unui virus ce crează creaturi zombie – sau morţii vii.
O scenă din filmul horror “World War Z”, în care joacă Brad Pitt (centru dreapta) şi Mireille Enos (centru stânga). Filmul este adaptat după o nuvelă, în care piaţa neagră de organe din China este menţionată ca şi sursă a răspândirii unui virus ce crează creaturi zombie – sau morţii vii. (Paramount Pictures)

Când directorii de la Paramount Pictures au decis să modifice conţinutul filmului horror cu zombi World War Z, pentru a şterge o referire la China ca origine a virusului ce generează zombi, ei s-au aşteptat ca cenzorii Chinei să aprobe difuzarea filmului în cinematografele chineze – cea de-a doua piaţă ca mărime din lume pentru filme.

Totuşi, filmul, a cărui premieră va avea loc în 21 iunie în Statele Unite, a fost respins de autorităţile chineze pentru cenzură, conform blogului TheWrap.com, citând o sursă “familiară cu viitoarele difuzări din China”. Un director al Paramount a respins ştirile şi a spus blogului că studioul încă nu a primit un răspuns din partea liderilor chinezi.

Conform TheWrap.com, scena ştearsă de producătorii filmului prezenta personaje care dezbăteau locaţia apariţiei virusului generator de zombi – în cartea după care s-a făcut filmul locul apariţiei virsului este China. Directorii Paramount au şters scena în anticipaţie pentru a se asigura că filmul va fi difuzat în cinematografele din China. În prezent, regimul chinez are o cotă de 34 de filme străine pe care le permite a fi proiectate în ţară.

Deşi s-a spus că scena reprezintă un punct minor în intriga filmului, China şi piaţa sa neagră pentru comerţul de organe joacă un rol important în cartea după care a fost adaptat filmul.

Scrisă de Max Brooks şi publicată în 2006 sub acelaşi titlu, acţiunea cărţii începe în China unde pacientul iniţial ce a fost infectat cu un virus generator de zombi era un tânăr băiat dintr-un sat chinez izolat. Virusul apoi se răspândeşte în alte părţi ale lumii prin intermediul pieţei negre de organe, unde organele infectate extrase de la deţinuţi politic executaţi sunt vândute oamenilor ce au nevoie de transplanturi de organe. Cei cu organe transplantate mor, în carte, şi apoi revin la viaţă ca zombi, sau morţi vii.

“Cu ani înaintea epidemiei ei câştigau milioane [dolari] pe seama organelor provenite de la deţinuţi politic executaţi. Credeţi că ceva precum un virus mititel îi va face să renunţe la cloşca cu ouă de aur?” În cartea lui Brooks, unul dintre personaje spune aceasta la un moment dat.

Nuvela continuă cu descrierea modului de derulare a comerţului ilegal de organe. “Înlături inima la scurt timp după ce victima a murit … poate chiar şi încă atunci când se află în viaţă … ei au făcut asta, ştiţi, au înlăturat organe de la oameni în viaţă pentru a se asigura prospeţimea lor … le-au pus în gheaţă şi le-au urcat într-un avion spre Rio … China a fost cel mai mare exportator de organe umane pe piaţa globală.”

Nu este clar dacă în variantele iniţiale ale scenariului exista această poveste a recoltării de organe sau dacă a fost tăiată din film pentru a mulţumi cenzorii chinezi, deşi este sigur faptul că intriga [cărţii] nu se va afla în versiunea finală a filmului. Din moment ce drepturile pentru film au fost vândute companiei Paramount Pictures în 2006, se ştie că scenariul a suferit schimbări semnificative, incluzând o schimbare a scenaristului.

Paramount nu a răspuns la cererile pentru comentarii.

Nuvela originală a fost scrisă sub forma unor mărturii orale, din perspectiva mai multor oameni care au supravieţuit războiului contra zombiilor, în timp ce filmul urmăreşte un angajat ONU, interpretat de actorul Brad Pitt, ce încearcă să găsească o modalitate de a opri răspândirea virusului generator de zombi.

Prin menţinerea răspândirii virusului şi descrierea organelor puse în gheaţă şi exportate în alte ţări, nuvela lui Brooks oferă o imagine în general corectă a practicilor actuale ale regimului comunist chinez privind recoltarea de organe de la prizonieri de conştiinţă. Începând cu 2006, când avocaţii canadieni David Kilgour şi David Matas au publicat un raport ce dezvăluia recoltarea sistematică pe viu de organe – desfăşurată de regimul chinez – de la practicanţi Falun Gong întemniţaţi în închisorile chineze, au apărut tot mai multe dovezi privind prizonieri executaţi în China pentru organele lor, ce sunt apoi vândute pentru profit celor care au nevoie de organe. Se suspectează că majoritatea organelor provin de la practicanţi Falun Gong, o practică spirituală interzisă în China şi sever persecutată de regimul chinez începând cu anul 1999. O creştere exponenţială a numărului de transplanturi de organe efectuate în China începând cu anul 2000 a determinat experţii să estimeze că zeci de mii de organe au fost recoltate ilegal de la practicanţii Falun Gong.

Însuşi Brooks a spus în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri că a făcut cercetări ample pentru a se asigura că tot ceea ce este scris în carte, incluzând creaturile zombi, “este fie inspirat din realitate, fie 100% real.”