Noul preşedinte de la Kiev îi redă lui Saakaşvili cetăţenia ucraineană

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (Getty Images)

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a redat cetăţenia ucraineană lui Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte georgian care a îndeplinit funcţia de guvernator al regiunii ucrainene Odesa în perioada 2015-2016, potrivit RFE/RL.

Într-un decret semnat şi postat marţi pe website-ul prezidenţial, Zelenski a anulat o parte din decretul din iulie 2017 al predecesorului său Petro Poroşenko, care l-a privat pe Saakaşvili de cetăţenia ucraineană.

Decretul lui Zelenski a fost semnat la 8 zile după învestirea sa oficială şi la 6 zile după ce avocatul fostului preşedinte georgian, Ruslan Chornolutskiy, a depus cerere pentru reobţinerea cetăţeniei.

Purtătoarea de cuvânt a lui Saakaşvili a declarat că acesta va zbura din capitala poloneză Varşovia în Kiev în după amiaza zilei de 29 mai.

Saakaşvili a primit cetăţenie ucraineană şi a fost numit guvernator al Odesei în 2015 de către fostul preşedinte Poroşenko.

Autorităţile din Tbilisi i-au anulat lui Saakaşvili cetăţenia georgiană în decembrie 2015 pe motiv că Georgia nu permite dublă cetăţenie.

Apoi, când relaţiile dintre Poroşenko şi Saakaşvili s-au deteriorat din cauza acuzaţiilor privind corupţia şi a acţiunilor pentru reformă, fostul lider ucrainean l-a demis pe Saakaşvili din funcţia de guvernator în noiembrie 2016.

În iulie 2017, după ce Saakaşvili a creat un partid de opoziţie numit Mişcarea Noilor Forţe, Poroşenko a emis un decret care i-a anulat politicianului georgian şi cetăţenia ucraineană.

În februarie 2018, Saakaşvili a fost arestat în Kiev, dus la aeroport şi apoi trimis cu avionul în Polonia.

Câteva zile mai târziu, serviciul de frontieră al Ucrainei i-a interzis lui Saakaşvili să pătrundă în ţară până în 13 februarie 2021.

Saakaşvili locuieşte în prezent în Olanda, ţara natală a soţiei sale.

De asemenea, o instanţă georgiană l-a condamnat în vara anului trecut, în absenţă, pe Saakaşvili la şase ani de închisoare pentru abuz de putere şi pentru că ar fi încercat să muşamalizeze dovezi că a bătut un parlamentar din opoziţie pe când era şef al statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe