Noul şef al Executivului din Hong Kong respinge independenţa oraşului semiautonom

Carrie Lam a primit certificatul oficial din partea premierului chinez Li Keqiang în Beijing. Lam devine astfel prima femeie în fruntea oraşului semiautonom în cei 20 de ani sub conducerea chineză.
Carrie Lam, şefa Executivului din Hong Kong
Carrie Lam, şefa Executivului din Hong Kong (Captură Foto)

Carrie Lam a acceptat în mod oficial numirea sa în postul de şef al Executivului din Hong Kong după victoria obţinută în alegerile din luna martie.

Într-o vizită de patru zile în Beijing, Lam s-a întâlnit cu premierul chinez Li Keqiang pentru a primi certificatul oficial de numire în noua sa funcţie, după care s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Considerată alegerea Beijingului pentru Hong Kong, Xi a declarat că Lam a demonstrat o "iubire fermă" pentru China şi Hong Kong, un stil de lucru silitor, pragmatic şi responsabil, precum şi o experienţă bogată în domeniul administrativ şi o abilitate pentru a gestiona situaţii complicate”, conform mass mediei chineze de stat.

Lam a primit 777 voturi din partea comitetului electoral alcătuit din aproape 1.200 de membri, în 26 martie, devenind prima femeie care conduce Hong Kong şi cel de-al patrulea lider al oraşului de când acesta a fost predat Chinei de către Marea Britanie în 1997.

Lam va fi investită oficial în 1 iulie şi preşedintele chinez Xi Jinping va efectua o vizitĂ pentru a celebra cea de-a 20-a aniversare a predării sale din mâinile britanicilor. De asemenea, sunt aşteptate proteste cu ocazia vizitei lui Xi Jinping.

După victoria sa, Lam a declarat că va unifica cetăţenii din Hong Kong şi va face locuinţele mai accesibile în cadrul uneia dintre cele mai scumpe pieţe imobiliare din lume.

Nelinişti în Hong Kong

Se speră ca Lam să continue formula “o ţară, două sisteme” după ce va fi investită oficial. Hong Kong-ul este un oraş semiautonom, cu propriul său guvern, propriile sale sisteme legale şi monetare şi propria-i politică de imigraţie, deşi se află sub conducere chineză, iar regimul comunist chinez a încercat în numeroase rânduri să restrângă libertăţile locuitoriulor oraşului.

Dar există cereri tot mai mari din partea cetăţenilor Hong Kong-ului ca oraşul să se separe de China, în special după Mişcarea pro-democraţie a Umbrelelor din 2014. Lam a declarat marţi că nu va accepta aceste cereri.

“În privinţa independenţei Hong Kong-ului, în conformitate cu ceea ce a declarat premierul, nu există niciun viitor şi niciun loc [pentru aşa ceva]”, a susţinut Lam.

Localnicii sunt tot mai îngrijoraţi de faptul că Beijingul urmăreşte să îşi crească influenţa asupra Hong Kong-ului. Protestele pro-democraţie, inclusiv Mişcarea Umbrelelor, s-au liniştit în anii recenţi, dar temerile rămân.