Novaia Gazeta: “Bucătarul lui Putin” implicat în atacuri fizice şi cel puţin o crimă

Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin
Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin (Mihail Svetlov/Getty Images)

Publicaţia independenă rusească Novaia Gazeta a citat un presupus colaborator pentru securitate al omului de afaceri Evgheni Prigozhin afirmând că acesta din urmă a fost implicat în câteva atacuri împotriva opozanţilor săi, inclusiv în cel puţin o crimă.

Prigozhin, cunoscut sub numele de “bucătarul lui Putin” deoarece firma lui a furnizat servicii de catering pentru Kremlin, şi totodată un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost acuzat de investigatori americani că ar fi încercat să interfereze cu alegerile prezidenţiale din SUA din 2016. De asemenea, el este acuzat că a jucat un rol cheie în sprijinul acordat de Moscova separatiştilor pro-ruşi ce luptă din aprilie 2014 împotriva trupelor guvernului ucrainean în estul Ucrainei, potrivit RFE/RL.

Articolul jurnalistului Denis Korotkov de la Novaia Gazeta referitor la Prigozhin a fost publicat luni, la mai puţin de o săptămână după ce o coroană funerară a fost trimisă anonim la locuinţa jurnalistului, împreună cu un bileţel în care acesta a fost numit “trădător de ţară”.

Săptămâna trecută, persoane necunoscute au lăsat la sediul publicaţiei un coş ce conţinea un cap de berbec retezat şi garoafe roşii, împreună cu un bilet pe care era scris mesajul: “Către redactorul şef al ziarului Novaia Gazeta. Salutări ţie şi lui Korotkov”.

Novaia Gazeta – care a fost afectată de uciderea a 5 dintre reporterii săi începând cu anul 2000 pentru munca depusă de aceştia – susţine că autorităţile ruse desfăşoară o campanie de calomnie împotriva lui Korotkov, care a fost acuzat că a periclitat vieţile familiilor soldaţilor ruşi prin publicarea de informaţii personale despre piloţii militari ruşi ce activează în Siria.

Articolul lui Korotkov despre Prigozhin are la bază o serie de interviuri acordate de Valeri Amelcenko jurnalistului - un fost deţinut care a susţinut că a lucrat în calitate de consilier de securitate pentru Prigozhin.

Korotkov l-a citat pe Amelcenko, care a recunoscut că el personal a orchestrat atacuri asupra mai multor rivali ai lui Prigozhin, inclusiv uciderea unui blogger al opoziţiei în nord-vestul Rusiei, adăugând că a făcut acele lucruri pentru Prigozhin.

De asemenea, Amelcenko a fost citat afirmând că mai multe persoane care lucrează pentru Prigozhin au călătorit în Siria în 2017 pentru a testa o otravă necunoscută asupra sirienilor care au refuzat să lupte pentru guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Novaia Gazeta a coroborat declaraţia cu alte două surse.

Amelcenko a dispărut în 2 octombrie, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu Korotkov şi după ce i-a spus jurnalistului că este urmărit.

Korotkov a declarat că a primit un apel telefonic de la Amelcenko ulterior în aceeaşi zi şi că, atunci când s-a dus la locuinţa bărbatului, a găsit acolo două telefoane mobile şi ceea ce părea să fie unul dintre pantofii acestuia aruncat pe jos.

Amelcenko se află acum pe o listă a poliţiei ruse cu persoane date dispărute.

Prigozhin este suspectat că ar fi finanţat şi condus Agenţia pentru Cercetarea Internetului – o firmă din Sankt Petersburg implicată în desfăşurarea de operaţiuni de influenţare online în numele Kremlinului.

Trezoreria SUA a impus sancţiuni împotriva lui Prigozhin în decembrie 2016 deoarece a acordat sprijin pentru implicarea Rusiei în războiul din estul Ucrainei.

Un alt membru al echipei de securitate a lui Prigozhin, Oleg Simonov, este suspectat de atacarea soţului unei avocate ce lucrează la Fundaţia pentru Anticorupţie a politicianului din opoziţia rusă Alexei Navalnîi. De asemenea, Simonov l-a injectat pe bărbatul respectiv cu o otravă.

Simonov a murit în 2017 în circumstanţe bizare.

Entităţi media din Rusia şi Occident l-au asociat pe Prigozhin cu grupul Vagner, o organizaţie paramilitară rusească ai cărei contractori aparent au luat parte în războaiele din Siria şi estul Ucrainei.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat luni că Moscova a văzut articolul despre Prigozhin, dar “nu este la curent cu vreo confirmare a informaţiilor publicate din partea unor organe competente”.