NSA a spionat şi respectata revistă Der Spiegel. Merkel presată să acţioneze împotriva Washingtonului

Preşedintele american Barack Obama (st) şi cancelarul german Angela Merkel.
Preşedintele american Barack Obama (st) şi cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel este tot mai presată să ia măsuri în privinţa scandalului legat de activităţile de spionaj al NSA, în special după ce s-a dezvăluit că agenţia americană a spionat nu numai politicieni importanţi ai Germaniei ci şi principala publicaţie de ştiri a ţării, conform Daily Mail.

Der Spiegel – o revistă săptămânală de ştiri, reportaje şi comentarii politice, economice şi culturale, care se bucură de un nivel ridicat de încredere în rândul cititorilor, politicienilor şi mass mediei din Europa – a devenit la rândul său o victimă a activităţilor de spionaj desfăşurate de NSA asupra lui Merkel şi a principalilor săi “locotenenţi”.

Revista a declarat vineri că a aflat prin intermediul platformei WikiLeaks că, în urmă cu 4 ani, şeful CIA şi şeful NSA s-au întâlnit în Berlin cu politicieni germani de vază şi le-au “cerut” acestora să ia măsuri împotriva unui parlamentar acuzat că ar fi divulgat informaţii către jurnaliştii de la Spiegel.

Presupusul informator, Hans-Josef Vorbeck, a ajuns ulterior să lucreze într-o arhivă, departe de materialele sensibile – o mişcare văzută în mare parte ca o înclinare a Berlinului în faţa dorinţelor Washingtonului.

Germania, care a preţuit presa liberă chiar de la răsturnarea nazismului, este mult mai afectată de spionarea revistei Spiegel decât de supravegherea politicienilor săi.

Un jurnalist german a declarat pentru Radio Bavaria: „Acesta este un asalt scandalos asupra libertăţii presei, un asalt scandalos asupra demnităţii jurnaliştilor şi a meseriei lor. America susţine în continuu că acţionează în interesul oamenilor liberi de peste tot, dar când afli de trucuri murdare precum acesta, trebuie să îţi pui semne de întrebare [în privinţa afirmaţiei americanilor]”.

Der Spiegel a susţinut că informaţia colectată din conversaţii private putea să fi provenit doar de la NSA. „Devine tot mai clar faptul că reprezentanţii guvernului german, în cel mai bun caz, s-au făcut că nu văd cum America încalcă legea, şi în cel mai rău caz i-au susţinut”, a declarat vineri publicaţia.

Alte entităţi media au notat că Der Spiegel ar putea fi văzut ca o ţintă legitimă de către agenţii secreţi, din moment ce a publicat în trecut multe informaţii legate de operaţiunile de spionaj ale NSA – informaţii care au frustrat şi deranjat Washingtonul.

Dezvăluirile privind monitorizarea mass mediei germane au fost făcute după ce WikiLeaks a publicat recent informaţii care arată că Merkel, ministrul său de economie şi ministrul său de finanţe au fost spionaţi în cadrul unui program care rulează încă din anii 1990.

Merkel, care a calmat relaţiile cu SUA după ce în 2014 s-a dezvăluit faptul că propriul ei telefon mobil era monitorizat de NSA, înfruntă acum noi cereri pentru a lua măsuri concrete împotriva Washingtonului după dezvăluirile legate de spionarea celor de la Spiegel.

Până acum, Merkel nu a făcut niciun comentariu public deşi ambasadorul SUA în Berlin a fost chemat la Cancelarie unde, conform surselor, nemulţumirile cancelarului german i-au fost aduse la cunoştinţă în termeni foarte clari.

Partidul rival al Verzilor a susţinut că Merkel a eşuat să reconstruiască încrederea în parteneriatul cu SUA.

„Aceste lucruri duc la o încredere şi mai profundă în rândul publicului”, a declarat Konstantin von Notz, un parlamentar german aflat în comitetul de anchetare a acţiunilor NSA, adăugând că situaţia afectează „relaţia transatlantică în aceste vremuri dificile”.

O parte a dezbaterii care are loc în prezent în Germania este concentrată pe rolul jucat de serviciul german de informaţii – BND – şi pe nivelele cooperării sale cu NSA, susţine Daily Mail.

Elementele conservatoare din guvernul german au minimalizat în trecut importanţa acuzaţiilor privind spionajul, dar ultimele dezvăluiri s-ar putea dovedi a fi prea grosolane pentru a fi ascunse sub covorul diplomatic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe