“Nu circurilor cu animale!”. Flashmob pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ

Flashmob pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ
Flashmob pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ (Epoch Times)

În faţa Palatului Parlamentului un grup de tineri şi-au arătat luni susţinerea faţă de proiectul legislativ propus de deputatul independent Remus Cernea care prevede interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ.

Flashmob-ul a fost organizat de Grupul Social pentru Apărarea Drepturilor Animalelor şi a venit în întâmpinarea şedinţei de astăzi, 28 aprilie, din cadrul Comisiei de Agricultură unde acest proiect intră în dezbatere.

Propunerea de lege iniţiată de Remus Cernea modifică articolele 17 şi 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, în sensul de a interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri şi relocarea lor în rezervaţii naturale, proiect care a fost respins de Senat, cu 71 de voturi împotrivă, în favoarea acesteia votând 41 de senatori. Majoritatea senatorilor au dat speranţe iniţiativei legislative pentru a fi adoptată de forul decizional, după anumite amendamente.

Organizatorii protestului speră ca raportul Comisiei de Agricultură să fie unul pozitiv, astfel că mai departe modificarea legislativă propusă de deputat să treacă şi de Camera Deputaţilor, ca în final România să ajungă să se ralieze la ţările europene privind bunăstarea animalelor.

Remus Cernea a fost prezent la eveniment, având ca invitaţi şi câţiva membrii ai celei mai mari organizaţii umaniste din lume, Internaţional Humanist Ethical Union, veniţi în România cu ocazia unei conferinţe a Asociaţiei Umaniste Române.

“Cetăţenii europeni acordă o atenţie deosebită bunăstării animalelor şi, în ultimii ani, tot mai mulţi oameni au devenit preocupaţi de tratamentul etic al animalelor. În România, din păcate, primele care nu dau curs, sau nu sunt interesate de acest subiect sunt autorităţile statului, educaţia şi legislaţia privind bunăstarea animalelor fiind mai mult decât precare.”, declară unul dintre participanţi.

“Din păcate puţini oameni sunt conştienţi de faptul că aceste animalele sălbatice sunt scoase din mediul lor natural, sunt obligate să facă trucuri stupide, sub ameninţarea pedepsei fizice; sunt cărate din loc în loc, înghesuite în vagoane de marfă sau în camioane, sunt ţinute în lanţuri sau în cuşti, în incinte strâmte şi murdare şi sunt bătute în mod sistematic pentru a putea fi dresate să stea în poziţii nefireşti sau să capete aptitudini asemănătoare oamenilor. Deseori ele ajung să dezvolte comportamente repetitive care indică gradul ridicat de suferinţă şi stres în urma orelor de claustrare petrecute de animale în cuştile strâmte din spatele arenei şi din containerele de transport, hrană neadecvată, lipsa socializării şi numerele chinuitoare de dresaj, care includ înfometarea, şocurile electrice, bătaia.

Este şi o problemă de educaţie a copiilor! Când îi ducem la circ, îi învăţăm că este bine să se bucure de răul altuia, de suferinţa unui animal. Am văzut copii care înţeleg aceste aspecte, însă pe care părinţii sau sistemul educaţional le ignoră. Din fericire există un curent favorabil acestor interdicţii în toată lumea, iar în foarte multe ţări au fost iniţiate petiţii care cer să se renunţe la utilizarea animalelor sălbatice în spectacole de circ considerate degradante, atrăgând totodată atenţia asupra relelor tratamente pe care le presupun dresajele.”, a declarat pentru Epoch Times unul dintre organizatorii evenimentului.

Participanţii s-au plâns de lipsa de interes a presei locale pe acest subiect, deşi în ultimii ani tot mai multe ţări au interzis folosirea animalelor sălbatice la circ sau au impus o listă restrictivă a animalelor care pot fi dresate în circuri.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori, pe Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne