"Nu credeam vreodată că va fi posibil să retrăim batjocura din 2014" - românii din diaspora îi scriu lui Iohannis

Se pare că cele mai negre coşmaruri legate de votul de la alegerile parlamentare se adeveresc. Situaţia va fi de câteva ori mai umilitoare pentru românii din diaspora ca cea din 2014 de la prezidenţiale, a atras atenţia Federaţia asociaţiilor de români din Europa.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)

În ţările unde există comunităţi mari de români vor fi de cel puţin 4 ori mai puţine secţii de vot decât în 2014, a atras atenţia preşedintele Federaţiei asociaţiilor de români din Europa, Daniel Tecu, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere acestuia să intervină pentru a opri dezastrul ce se prefigurează.

"Modificările aduse legii electorale au creat mari probleme pentru românii din diaspora. După cum ştiţi, în acest moment s-au înscris pentru votul prin corespondenţă şi în Registrul Electoral abia în jur de 3 000 de persoane. De asemenea, au apărut alte modificări importante, conform noilor prevederi, putând fi înfiinţate secţii de votare doar în Misiunile Consulare şi acolo unde cel puţin 100 de români au cerut în mod expres acest lucru.

Până în acest moment nu sunt semnale că s-ar fi strâns în vreun loc mai mult de astfel de 100 de cereri pentru a se putea înfiinţa vreo secţie de vot. Prin urmare, în ţările unde există comunităţi mari de români vor fi de cel puţin 4 ori mai puţine secţii de vot decât în 2014!", se arată în scrisoarea destinată preşedintelui.

În acest context, Federaţia asociaţiilor de români din Europa face apel la preşedintele Klaus Iohannis să intervină împreună cu Guvernul Cioloş pentru a asigura suficiente secţii de vot.

"Nu credeam vreodată că va fi posibil să retrăim batjocura la care am fost supuşi în 2014. Dar se pare că cele mai negre coşmaruri se adeveresc şi că situaţia va fi de câteva ori mai umilitoare. De asemenea, observăm pe zi ce trece o strategie tot mai evidentă de demonizare, jignire şi insulare a Diasporei pentru opţiunile sale politice.

Afirmăm răspicat că nu milioanele de români din afară graniţelor sunt vinovaţi pentru necunoaşterea ultimelor modificări legislative, ci guvernanţii care erau obligaţi să găsească cele mai bune strategii de informare a lor şi care au cheltuit cu inconştienţă bugete apreciabile în acest scop.

Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndreptarea în cel de-al douăsprezecea ceas a acestei situaţii penibile care ar putea din nou să afecteze imaginea României în lume.", se mai precizează în scrisoarea către Iohannis.