"Nu întoarceţi justiţia în anii '90!" - societatea civilă reacţionează la iniţiativele legislative ale CSM

Sorin Ioniţă, Ana Otilia Niţu şi Laura Ştefan
Sorin Ioniţă, Ana Otilia Niţu şi Laura Ştefan (Epoch Times România)

Expert Forum, Freedom House România şi Centrul Român de Politici Europene, organizaţii membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată, atrag atenţia miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că unele dintre propunerile de modificare a legii privind Statutul Magistraţilor pot afecta progresul înregistrat de România în reforma sistemului judiciar.

"Posibilitatea numirii fără concurs a avocaţilor cu vechime de 18 ani în funcţiile de judecător sau procuror ori posibilitatea revenirii în magistratură, fără concurs, a unor judecători sau procurori care au demisionat, singura condiţie fiind ca aceştia să fi avut anterior demisiei zece ani vechime ca magistraţi (variante adoptate la şedinţa din 21 iulie 2015 a Comisiei nr. 1 a CSM), deschid calea numirilor politice sau preferenţiale în magistratură.

În ultimii ani sistemul judiciar din România a arătat că poate să performeze şi să elimine din rândul magistraţilor pe cei cu privire la care au existat suspiciuni de corupţie şi lipsă de integritate. Aceste performanţe au apărut pentru că din punct de vedere legislativ sistemului judiciar i s-a garantat independenţa şi pentru că s-au creat în interiorul sistemului mecanisme de rezolvare a problemelor de integritate. În aceste condiţii este inacceptabil ca printr-o modificare legislativă precum cea care se prefigurează să anulăm ce s-a câştigat în ultimii ani şi să întoarcem sistemul judiciar din România în anii ’90", se precizează în comunicatul citat.

În acelaşi timp, organizaţiile au subliniat că sistemul de evaluare a magistraţilor trebuie aşezat pe o bază în care competiţia să fie reală. Actualul sistem de evaluare a performanţei nu îndeplineşte acest criteriu meritocratic. De asemenea, sistemul de promovare în funcţie trebuie adaptat funcţionării reale a sistemului judiciar şi să ţină cont de experienţă şi activitate, nu doar de cunoştinţele teoretice.

"Îndemnăm la consultări publice largi cu corpul magistraţilor pentru a se găsi formule care să asigure atât promovarea celor mai buni magistraţi şi care să respecte şi independenţa justiţiei, atât de greu câştigată. Organizaţiile semnatare îşi exprimă disponibilitatea de a facilita şi a contribui la acest proces", au mai transmis cele trei ONG-uri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.