Nucleul planetei Mercur se răceşte iar ea se micşorează (video)

Planeta Mercur
 
Planeta Mercur   (NASA)

Planeta Mercur se micşorează: cea mai mică planetă a Sistemului Solar se contractă şi se fisurează la suprafaţă ca urmare a răcirii nucleului său.

Analizate de echipa de cercetători compusă din Thomas R. Watters, Katie Daud, Maria E. Banks, Michelle M. Selvans, Clark R. Chapman & Carolyn M. Ernst, de la Institutul Smithsonian, imaginile obţinute de NASA’s MErcury Surface, Space environment, GEochemistry, şi Ranging (MESSENGER), arată că mica planetă "arsă de Soare" are o suprafaţă plină de fisuri, crăpături chiar foarte recente, o dovadă a activităţii tectonice încă active în prezent. Studiul a fost prezentat în Nature Geosciences.

Prin intermediul enormelor cantităţi de date transmise pe Pământ în timpul misiunii sale, Messenger - sonda trimisă de NASA, care a studiat planeta Mercur din 2011 până în 2015 - continuă să divulge detalii necunoscute anterior ale acestei mici planete.

Răcindu-se, centrul său s-a contractat provocând fisuri în scoarţă care pot ajunge până la 1.500 de metri. Existenţa fisurilor mai mici şi mai recente, vizibile doar datorită instrumentelor MESSENGER, arată că nucleul planetei se răceşte şi deci încă există, chiar şi în prezent, activitate seismică. O caracteristică care, după descoperirea existenţei unui câmp magnetic asemănător cu cel al Pământului, demonstrează că Mercur este unul dintre cele mai interesante obiecte din întregul Sistem Solar.

Mai multe informaţii: NASA, Nature Geosciences