Numărul doi în SRI, Florian Coldea, suspendat în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă

O nouă înregistrare în care Sebastian Ghiţă susţine că şi-a petrecut mai multe vacanţe cu Florian Coldea i-a adus generalului o suspendare, pe perioada cât SRI va face verificări cu privire la veridicitatea acuzaţiilor lansate de fostul deputat.
Generalul Florian Coldea, 9 februarie 2015
Generalul Florian Coldea, 9 februarie 2015 (Epoch Times România)

Generalul Florian Coldea, al doilea om în SRI - şi potrivit multora eminenţa cenuşie a Serviciului - a fost pus la dispoziţia directorului SRI, Eduard Hellvig, după ce fostul deputat fugar Sebastian Ghiţă a susţinut, într-o înregistrare video difuzată de România TV, că a petrecut mai multe vacanţe în locuri exotice cu acesta.

"În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea", se arată în comunicatul SRI.

Reamintim că miercuri seara, România TV a difuzat o nouă înregistrare video în care Sebastian Ghiţă susţine că a mers în mai multe vacanţe cu Florian Coldea şi familia acestuia şi prezintă facturi şi fotografii care, susţin el, îi dovedesc spusele.

După ce prezintă scanurile facturilor - din care pe ecranul TV nu se înţelege mare lucru - fostul deputat susţine că preşedintele Iohannis este "prizonierul" lui Coldea şi Kovesi şi că cei doi manipulează şi controlează politicienii din România prin dosare false.

Ulterior, scandalul declanşat de difuzarea înregistrării, jurnalista Emilia Şercan a ridicat o întrebare foarte pertinentă - presupunând că acuzaţiile lui Ghiţă sunt reale, cine a plătit pentru cheltuielile cu vacanţele lui Coldea?

Acest aspect este relevant căci Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor publice le cere angajaţilor statului să menţioneze în declaraţia de avere cadourile primite a căror valoare este mai mare de 500 de euro, arată Şercan. Or, în declaraţiile de avere ale lui Florian Coldea la secţiunea "Cadouri" nu figurează nimic despre vacanţele care trebuie să fi fost destul de costisitoare, doar biletul de avion spre Seychelles costând circa 600 de euro.

„Dacă Ghiţă i-a plătit vacanţele lui Coldea, iar el nu le-a declarat, acesta ar putea fi acuzat de fals în declaraţii de Agenţia Naţională de Integritate. Desigur, vorbim doar despre ipoteze, pentru că mi-e greu să cred că Agenţia Naţională de Integritate, condusă de un absolvent al unui curs postuniversitar al Academiei SRI, ar avea tupeu să-l ia la întrebări pe Coldea.

Oricum, indiferent cine a plătit acele vacanţe, lucrurile stau la fel de prost pentru prim-adjunctul directorului SRI. (1) Ghiţă era la acel moment urmărit penal de Parchetul General; (2) Ghiţă avea relaţii contractuale cu SRI prin firmele sale. Purtătorul de cuvânt al SRI a declarat că la nivelul SRI se face "o evaluare" a situaţiei, indiferent ce ar putea să însemne acest lucru. Dar controlul civil? Control civil al serviciilor secrete în ţărişoara asta avem?", a pus problema jurnalista.