Numele fostului preşedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, pomenit în dosarul de şantaj al fiului său

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Acuzat de trafic de influenţă şi şantaj, Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi, s-ar fi lăudat, într-o discuţie cu afaceristul pe care îl şantaja, că tatăl său "a făcut toată combinaţia" pentru a interveni în dosarul instrumentat de DIICOT care îl viza pe respectivul afacerist, astfel încât acesta să scape basma curată, relatează Agerpres.

Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Sergiu Lucinschi, acesta l-a asigurat pe afaceristul Alexandru Horpos că va merge la Chişinău pentru a discuta cu tatăl său, iar apoi "îi va da semne procurorul", procurorul fiind Remus Jurj, care îl ancheta pe Horpos într-un dosar penal.

Ulterior, Lucinschi i-a trimis lui Horpos, de la care aşteaptă o sumă de bani, un mesaj cu conţinut ameninţător: "Adi, salut! Vrei tu neapărat să mă spitalizezi la nebuni? Am şi eu o limită, te rog să nu-ţi baţi joc că nu este bine. Sună-mă cu un răspuns concret pentru mâine".

Reamintim că, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, beneficiind de complicitatea procurorului DIICOT Jurj Tudoran Remus şi a ginerelui lui Traian Băsescu, Radu Pricop, Sergiu Lucinschi "a exercitat asupra unui om de afaceri, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni (printre care şi gestiune frauduloasă)."

Pe 17 februarie 2015, la o zi după transmiterea SMS-ului, Lucinshi şi Horpos au avut o nouă întâlnire, în cadrul căreia fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova a cerut remiterea sumei de bani pretinse pentru a-şi retrage plângerea penală împotriva lui Alexandru Horpos, iar acesta din urmă a cerut, la rândul său, să primească "un semn" de la procurorul de caz.

Solicitarea unui "semn" de la procuror apare şi în timpul unei discuţii din data de 19 martie, în cadrul căreia Lucinschi îi cerea lui Horpos încheierea unui al doilea contract fictiv de împrumut pentru suma de 2 milioane de euro.

Redăm stenograma publicată de Agerpres.

"Horpos Alexandru: Dar pentru ce am semnat noi la notar, ai început să faci nişte paşi?
Lucinschi Sergiu: Am început, am început.
H.A.: Dar vreau şi eu un semn, să văd măcar un...
L.S.: ...nu poate să fie ceva din cer senin. Dă-mi şi mie toate variantele ca eu să mă bat pentru asta mai departe. Eu nu v-am păcălit niciodată. Deci nu poţi să-mi spui că eu te-am păcălit. Nu ştiu cum e la voi aici, voi nu vă credeţi unul pe altul? Eu am să mă bat pentru ca să...
H.A.: ... eu te înţeleg. Tu ai spus să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut...
L.S.: ... eu am făcut, ţi-am dat plângerea penală...
H.A.: ... da, mi-ai dat plângerea penală, dar asta nu este un pas. Am citit-o... m-a luat durerea de cap când am citit-o.
L.S.: Şi, mai departe, ţi-am spus ...
H.A.: Acum vrei să-ţi semnez şi convenţia asta, a doua. Deci eu ţi-am semnat două milioane o dată şi acum vrei să-ţi mai semnez două milioane. Bun.
L.S.: Şi nu să le semnezi, să le plăteşti...
H.A.: ...sa plătesc?!
L.S.: Păi cum?! Până la sfârşitul... Domnule, ai spus cum...
H.A.: Şi pe partea cealaltă ăştia vin la mine să-mi ceară documente şi tot felul de acte şi nu ştiu... Cum cred eu că se poate rezolva acest...
L.S.: ... eu am să rezolv problema asta. Eu nu am niciun, ţi-am spus, n-am niciun motiv de a strica viaţa ta. Nu am avut ... Şi am aşteptat la nesfârşit. Nu am avut cu ce să plătesc şcoala copiilor. Mă înţelegi? Şi de asta am făcut pasul acesta. Nu am avut cum altfel.
H.A.: Şi eu sunt acum foarte înţelegător, am mers şi la notar, ţi-am semnat şi actul ăla, îţi fac şi convenţia asta civilă, fac tot ce vrei, dar hai să ieşi. Nu vreau acum să ne aducem aminte ce s-a întâmplat ...
L.S.: ... corect!
H.A.: Hai să încercăm. Vreau să îţi plătesc şi banii ăştia pe convenţia asta civilă, numai să ies odată din rahatul ăsta de dosar penal. Ăsta este singurul lucru pe care-l vreau.
L.S.: Iată aici este scris tot ce fac eu şi, în plus, ce am vorbit eu, acum o lună.
H.A.: Mă interesează mai mult ce faci tu în plus decât ce scrie în aceste convenţii. Ţi-o spun prieteneşte. Pentru că altfel nu o să rezolvăm chestia asta. Deci dacă tu nu faci ceva să poţi să stingi această acţiune care s-a pornit şi s-a focusat aşa, pe mine, nu o să fac nimic cu trei cuvinte pe care le scrii tu aici, că 'împăcare amiabilă'.
L.S.: Asta nu vor fi trei cuvinte. Va fi o declaraţie, după aceea eu am să vin la procuror. Eu am să fac treaba mea".

Mai multe despre dosarul Lucinschi, puteţi citi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.