Numele lui Plahotniuc figurează într-un dosar penal în Federaţia Rusă. PD respinge acuzaţiile

După ce DIICOT a confirmat că numele lui Vlad Plahotniuc figurează într-un dosar penal în România, şi Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse anunţă că liderul PD ar fi învinuit de săvârşirea unui omor cu o cruzime deosebită.
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc (independent.md)

Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, ar fi învinuit de către Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse, de săvârşirea unui omor, în acest sens fiind depusă o cerere de arest în lipsa acestuia. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, a respins acuzaţiile, menţionând că nu este pentru prima dată când oficialilor moldoveni le sunt intentate dosare.

Potrivit rosbalt.ru care face referire la surse din cadrul organelor ruse de anchetă, fiind parte a unui grup organizat, Plahotniuc ar fi comis uciderea a mai mult de două persoane cu o cruzime deosebită, pe motive de ură politică, ideologică, rasială şi naţională. Menţionând că infracţiunile nu au fost comise în Federaţia Rusă, sursa menţionată de rosbalt a refuzat să ofere şi alte detalii privind ancheta.

„PDM îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile provocatoare de hărţuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului. PDM informează că în ultimul an au fost intentate zeci de dosare de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici şi guvernamentali din Republica Moldova.

Aceste abuzuri derulate de câteva instituţii din Rusia au la bază motive geopolitice, de intimidare, şantaj şi hărţuire a oficialilor moldoveni. O altă motivaţie din spatele acestor dosare fabricate în Federaţia Rusă constă în acoperirea unor persoane acuzate de infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova, persoane care au desfăşurat şi desfăşoară activităţi în interesul serviciilor speciale ruse şi împotriva Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat PD.

Amintim că interlopul Vitalie Proca, condamnat pentru tentativă de omor săvârşită pe teritoriul României, aflat în prezent în Penitenciarul Jilava din Bucureşti, a recunoscut recent în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV că el l-a împuşcat, la Londra, pe bancherul rus Gherman Gorbunţov. El a susţinut că a fost doar un executant şi că politicianul moldovean Vlad Plahotniuc este cel care a organizat asasinarea bancherului, la acea data făcând trimitere la probe indirecte care l-ar inculpa pe liderul PDM şi afirmând că ar dispune şi de alte materiale.

Menţionăm că dosarul intentat în Federaţia Rusă pe numele lui Plahotniuc nu ar fi unicul, acesta fiind cercetat penal şi în România. La Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti există un dosar penal în care este vizat Vladimir Plahotniuc, „sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani”, după cum se arată în ordonanţa semnată de către procurorul DIICOT, Raluca Negulescu.