O altă sinucidere la Zurich Insurance: fostul CEO Martin Senn


Martin Senn
Martin Senn (Captură video Youtube)

Ce se întâmplă la Zurich Insurance? Fostul CEO Martin Senn, în vârstă de 59 de ani, a fost găsit mort. Acesta s-a sinucis vineri, 27 mai, la şase luni după ce a părăsit conducerea gigantului elveţian de asigurări, condusă acum de Mario Greco, fostul numărul unu de la Generali.

Tragedia o urmează pe cea a unui alt manager de vârf, directorul financiar al gigantului de asigurări Zurich Insurance Group, Pierre Wauthier, în vârstă de 53 de ani, cetăţean franco-britanic, care şi-a luat viaţa în august 2013, lăsând o notă prin care dădea vina pe fostul preşedinte al Zurich, Josef Ackerman, care ar fi creat un climat insuportabil de stresant.

După episod, Ackerman, care în trecut a condus Deutsche Bank, a demisionat brusc, lăsând o declaraţie publică prin care respingea orice responsabilitate privind moartea lui Wauthier.

La începutul lui 2014, în cadrul adunării generale a societăţii, Martin Senn a reamintit de managerul de top mort prin sinucidere: "Am suferit o durere imensă şi un enorm şoc după sinuciderea colegului nostru Pierre Wauthier", a afirmat el.

Martin Senn a lăsat în urmă soţia coreeană şi doi copii

Senn, care a lucrat şase ani în grupul de asigurări elveţian înainte de ieşirea furtunoasă din 1 decembrie 2015, şi-a început cariera în sectorul financiar pentru SBV Bank, precursorul instituţiei UBS, acum 26 de ani în Hong Kong. În Asia s-a căsătorit cu o muziciană de origine coreeană cu care a avut doi copii, acum adulţi. Apoi s-a mutat la Credit Suisse, în Zurich, până la demisia sa din luna decembrie, după lansarea unei serii de avertismente cu privire la profiturile în scădere ale companiei, în jargon financiar "profit warning".

Conform celor raportate de ziarul elveţian "Blick", fostul manager de top s-a împuşcat în casa familiei din localitatea alpină Kloster, în apropiere de Davos.

Într-un comunicat, Zurich Insurance s-a declarat "şocată şi profund impresionată". Cu siguranţă, noua sinucidere ce a avut loc printre oficialii săi de top în numai trei ani redeschide problema stresului impus managerilor în numele profitului, agravată de mediul financiar şi economic foarte dificil.

Cu câteva săptămâni înainte de moartea lui Wauthier şi-a luat viaţa un alt manager

La sfârşitul lunii iulie, şeful companiei Swisscom, Carsten Schloter, a fost găsit mort în locuinţa sa. Carismatic, sportiv, bogat, dar despărţit, cu trei copii, Schloter (49 ani) fusese numit CEO al operatorului elveţian în 2006. Potrivit presei elveţiene, s-ar fi găsit o scrisoare de adio în care acesta explica motivele pentru acţiunea sa extremă: motive strict personale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie