O angajată CNA va conduce Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale

Noua instituţie din subordinea Centrului Naţional Anticorupţie din R. Moldova care se va ocupa de recuperarea bunurilor provenite din infracţiuni de corupţie şi spălare de bani are un şef numit.
Centrul Naţional Anticorupţie din R. Moldova (CNA)
Centrul Naţional Anticorupţie din R. Moldova (CNA) (facebook.com/cna)

Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova (CNA) a anunţat vineri că Otilia Nicolai a fost desemnată în calitate de şef al noii Agenţii pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) primind din partea membrilor comisiei cele mai înalte calificative, astfel câştigând concursul public.

Otilia Nicolai este ofiţer de urmărire penală din cadrul CNA, cu o activitate în domeniu de 14 ani. După finalizarea tuturor procedurilor, ea urmează să-şi formeze echipa, din care vor face parte ofiţeri de urmărire penală, experţi şi specialişti în domeniile contabilitate şi audit, ofiţeri de investigaţii speciale, specialişti în alte domenii necesare în vederea realizării atribuţiilor instituţiei.

Proiectul legii ARBI a fost adoptat la 30 martie 2017. Astfel, a fost prevăzută crearea unei agenţii cu statut de subdiviziune autonomă specializată în cadrul CNA şi au fost definite atribuţiile şi drepturile acesteia. Totodată, a fost stabilită şi modalitatea de lucru în vederea desfăşurării activităţii de recuperare a bunurilor infracţionale pe dosarele penale în cadrul cărora se investighează una sau mai multe infracţiuni dintre care cel puţin una este de competenţa CNA şi Procuraturii Anticorupţie.

Atribuţiile ARBI includ, în particular: efectuarea investigaţiilor financiare paralele şi întocmirea proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor acestora, precum şi indisponibilizarea bunurilor infracţionale în condiţiile Codului de procedură penală; evaluarea şi administrarea bunurilor infracţionale indisponibilizate; ţinerea evidenţei cu privire la bunurile infracţionale indisponibilizate, inclusiv în baza solicitărilor din partea autorităţilor competente străine; negocierea repatrierii bunurilor infracţionale; cooperarea internaţională şi schimbul de informaţii cu autorităţile competente străine; colectarea şi analiza datelor statistice referitoare la infracţiunile prevăzute de legea dată.

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale urmează să comunice cu autorităţile competente străine referitor la valoarea bunurilor infracţionale repatriate în Republica Moldova sau, după caz, în alte state, având în vedere contribuţia şi cheltuielile suportate în legătură cu urmărirea bunurilor infracţionale, acumularea probelor, indisponibilizarea, administrarea şi valorificarea bunurilor infracţionale indisponibilizate sau confiscate, pe baza de reciprocitate sau în conformitate cu prevederile acordurilor internaţionale.

Transparency Internaţional Moldova şi IDIS ”Viitorul” potrivit unui raport elaborat recent, prin care au stabilit că nu a fost recuperat încă niciun leu din mijloacele fraudate în sectorul bancar moldovenesc în anii 2014-2015, şi-au expus speranţa că ARBI va avea un rol important în recuperarea bunurilor obţinute ilegal având în vedere avansarea investigaţiilor internaţionale efectuate de către Kroll şi Steptoe&Johnson pe cazul „furtului miliardului”.

CNA a ţinut să precizeze potrivit unui comunicat, că observatorii ar fi concluzionat că desfăşurarea concursului a avut loc fără încălcări. Comisia de concurs a fost formată din 9 membri, printre care reprezentanţi ai societăţii civile, mediului academic, experţi independenţi, procurori anticorupţie şi reprezentanţi ai CNA. Subiectele pentru proba scrisă au fost formulate de comisie cu o oră înainte de începerea examenului, iar speţele au fost scrise de către experţi din Statele Unite. Lucrările au fost verificate de evaluatori, numele candidaţilor fiind secretizate.

De menţionat totuşi că potrivit condiţiilor concursului anunţat la mijlocul lunii iunie de către CNA, candidaţii trebuiau să aibă studii superioare juridice, o vechime în muncă în organele de drept de cel puţin 7 ani, dintre care cel puţin 5 ani în funcţiile de procuror sau judecător în instanţele judecătoreşti naţionale sau internaţionale, ofiţer de urmărire penală sau ofiţer de investigaţii. Aceste cerinţe i-au eliminat, practic, din cursă pe avocaţi şi executorii judecătoreşti, aceştia nefiind eligibili chiar dacă deţineau studii superioare juridice şi aveau experienţă în domeniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe