O ”cameră KBG” secretă a fost descoperită într-o sală de concert din Riga

R
R (captură.)

Renovările de la Academia letonă de Ştiinţă au dezvăluit o ”cameră KGB” secretă, care era folosită de agenţii poliţiei secrete sovietice pentru a monitoriza clandestin vizitatorii din sala de concert în timpul conferinţelor şi a performanţelor, a raportat media letonă.

Clădirea de pe timpului lui Stalin din capitala Riga, a fost renovată după deceniile de decădere care au urmat colapsului sovietic din 1991, a notat ziarul Diena, miercuri.

”Renovând sala, am găsit un lucru foarte interesant: o cameră KGB din care [agenţii] puteau observa întreg auditorul”, a declarat Juris Miller, care se află în fruntea renovărilor.

Renovatorii plănuiesc să păstreze camera şi să o transforme într-un muzeu, similar cu muzeul DDR din Berlin, pentru a ”expune” caracteristicile vieţii sub regimul sovietic, a declarat Miller.

Camera KGB a fost al doilea secret descoperit în timpul renovărilor de la clădirea Academiei de Ştiinţe. În timpul restaurării tavanului mucegăit al sălii de concert, muncitorii au găsit un bilet de mână lăsat în spatele unui panou de predecesorii lor din era sovietică.

Biletul, datând din martie 1955 şi aparent plantat acolo în timpul lucrărilor la clădire începute după moartea dictatorului Iosef Stalin din 1953, preciza: ”La o distanţă de un metru de emblemă, două (sticle) de jumătate de litru de vodkă Moscova au fost băute, pentru a marca terminarea muncii la tavan şi margini”.

Uniunea Sovietică a anexat Letonia în 1940, odată cu Basarabia, şi a reluat controlul ţării în 1944, urmând o perioadă interimară când ţara a fost ocupată de Germania. Sala de de concert renovată va fi deschisă pentru public pe 20 septembrie, raportează Diena.