O chitară electrică a lui Bob Dylan va fi scoasă la licitaţie

După ce a dispărut din circulaţie 50 de ani, o chitară Stratocaster din 1964, cu care Bob Dylan a început partea 'electrică' a carierei sale, va fi scoasă în curând la licitaţie. Este estimată la circa 400.000 euro, scrie lefigaro.fr.

Norocosul va pune mâna pe o piesă rară din istoria muzicii, chitara electrică Fender Stratocaster sunburst din 1964 a lui Bob Dylan. Ea a fost folosită de cântăreţ la festivalul Newport Folk din 25 iulie 1965, concert care a rămas ca cel care a marcat o cotitură în cariera sa. Numit şi 'concertul electric cu trei cântece', spectacolul i-a surprins pe fanii lui Dylan: el a cântat prima oară la chitară electrică, alături de câţiva muzicieni (printre care Mike Bloomfield şi Al Cooper). Se spune că publicul i-a fluierat atunci pe artişti.

După acel concert, chitara electrică a dispărut din concertele lui Bob Dylan. Până anul trecut, când a apărut la o emisiune TV americană, History Detectives. La emisiune a venit Dawn Peterson, o femeie din New Jersey, care a spus că instrumentul este deţinut de familia ei de circa 50 de ani. Povestea ar fi următoarea: tatăl ei, Victor Quinto, era pilot de avion şi lucra pentru managerul cântăreţului. 'Dylan şi-a uitat chitara în avion', a spus Peterson, adăugând că tatăl ei nu a furat-o, ci a încercat chiar să o restituie cântăreţului. 'Prietenii tatălui meu mi-au spus că l-a întrebat pe manager ce să facă cu chitara şi acesta i-a răspuns că +se poate cumpăra oricând altă Fender+', a adăugat cea care a moştenit instrumentul.

Ca să se asigure că instrumentul muzical prezentat de femeie este chiar cel la care a cântat Dylan în 1965, experţii de la History Detectives l-au comparat cu fotografii din concertul de la Newport. Andy Babiuk, unul din ei, afirmă: 'Textura lemnului este ca o amprentă. Sunt sigur 99,9% că este chitara cu pricina - şi în joc este credibilitatea mea.'

Dacă Bob Dylan s-a arătat la început refractar vânzării la licitaţie - a spus că este chitara lui şi trebuie să îi fie înapoiată -, se pare că neînţelegerea dintre cântăreţ şi Dawn Peterson s-a rezolvat. 'Vă pot spune că dl Dylan va participa la vânzare în măsura în care va renunţa la toate drepturile de proprietate după licitaţie. Persoana care va cumpăra chitara va primi o factură semnată de Peterson şi de Dylan sau de reprezentantul său', a anunţat avocatul lui Dawn Peterson.

Familia Peterson nu ştie deocamdată cui să îi încredinţeze vânzarea, dar se ştie că cine va cumpăra chitara va avea parte şi de un bonus: în cutia instrumentului se află şi texte scrise de mână de Bob Dylan în 1965, fragmente care au figurat apoi în 'Just Like a Woman' şi 'Medicine Sunday', o primă versiune a piesei 'Temporary Like Achilles'. Numai aceste texte sunt evaluate la cel puţin 50.000 dolari.

Chiar dacă familia Peterson speră să obţină peste 400.000 euro pe chitara lui Dylan, este puţin probabil să se depăşească recordul deţinut de faimoasa 'blackie' a lui Eric Clapton, vândută în 2004 la licitaţie cu 950.000 dolari (750.000 euro).