O companie chineză doreşte ca angajatele să ceară permisiunea pentru a rămâne însărcinate

O companie chineză plănuieşte să impună angajatelor sale să ceară permisiunea pentru a rămâne însărcinate.
O companie chineză plănuieşte să impună angajatelor sale să ceară permisiunea pentru a rămâne însărcinate. (Captură Foto)

O companie chineză plănuieşte ca angajatele sale să ceară aprobare pentru a rămâne însărcinate şi să le amendeze pe acele femei care concep un copil fără permisiune, conform unor rapoarte care au provocat vineri o furtună în mass media, arată Business Insider.

“Doar angajatele măritate care au lucrat pentru companie mai mult de un an pot depune cerere pentru un loc, în baza unui program de planificare a sarcinilor”, susţine o nouă politică a unei cooperative de credit din Jiaozuo, în provincia centrală chineză Henan.

“Angajatele trebuie să respecte cu stricteţe planul de naşteri după ce este aprobat”, mai susţine documentul. “Femeile care rămân însărcinate în afara planului, iar munca lor va fi afectată, vor fi amendate cu 1.000 de yuani (161 USD).”

Portalul de ştiri The Paper a postat o imagine a documentului, adăugând că un reprezentant al companiei a recunoscut ulterior că firma a trimis notificarea personalului său, adăugând că este doar un document provizoriu care urmăreşte reacţiile şi părerile angajaţilor.

Persoanele care încalcă ordinele nu vor fi luate în considerare pentru promovare sau acordarea de premii, iar stimulentele şi bonurile lor de la sfârşit de an vor fi anulate “dacă sarcinile lor interferează puternic cu munca prestată”, mai susţine controversatul document.

Notificarea a declanşat critici puternice în mass media chineză iar ziarul de stat China Youth Daily a declarat că întreaga situaţie este bizară.

Compania chineză “nu îşi priveşte angajaţii ca fiinţe umane ci îi tratează ca pe nişte unelte de muncă în linia de producţie”, a declarat într-un comentariu China Youth Daily.

Interferenţa oficială în problemele personale este veche în China comunistă şi unul dintre cele mai “celebre” cazuri se referă la politica “unui singur copil” ce a fost impusă la sfârşitul anilor 1970 şi care limita ca majoritatea cuplurilor să aibă un singur copil.

De asemenea, sub conducerea lui Mao Zedong, muncitorii trebuiau în mod normal să ceară permisiunea angajatorilor lor pentru a se căsători.

Un angajat de la o bancă din Henan a declarat ziarului Global Times că şi conducerea unităţii lor a cerut personalului să îşi prezinte planificarea sarcinilor la începutul fiecărui an.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe