O fetiţă de nouă ani dă în judecată Guvernul indian: nu a luat măsuri împotriva schimbărilor climatice

New Delhi, India
New Delhi, India (greenreport.it)

Ridhima Pandey, o fetiţă în vârstă de nouă ani, a intentat un proces împotriva Guvernului indian pentru că nu acţionează împotriva schimbărilor climatice, subliniind preocuparea crescândă cu privire la poluarea şi degradarea mediului în ţară.

În procesul intentat la The National Green Tribunal (NGT), o instanţă specială pentru cazurile de mediu, Ridhima Pandey susţine că guvernul a eşuat în punerea în aplicare a legilor de mediu, relatează situl web noticiasdenavarra.com.

Plângerea, care are 52 pagini, susţine că Ridhima este o tânără care „face parte dintr-o clasă socială vulnerabilă la schimbările climatice“,o clasă socială care, deşi vulnerabilă, încă „nu poate lua propriile decizii“. Plângerea cere instanţei să ordone Guvernului să „ia măsuri eficiente şi ştiinţifice pentru a reduce şi a minimiza efectele negative ale schimbărilor climatice“.

Ridhima solicită Guvernului să evalueze proiectele industriale pe problemele legate de încălzirea globală, să aplice o „taxă de carbon“ pentru a limita emisiile de dioxid de carbon şi să creeze un plan naţional de recuperare climatică.

În India se află patru dintre cele mai poluate zece oraşe din lume. Alături de China, India înregistrează mai mult de jumătate din numărul de decese la nivel mondial datorate poluării aerului în 2015, potrivit unui studiu recent.

Tribunalul a solicitat Ministerului Mediului şi Consiliului Central de Control al Poluării să răspundă în decurs de două săptămâni. Un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului a declarat pentru Thomson Reuters Foundation că va răspunde conform instrucţiunilor date de instanţa de judecată.

Ridhima nu este primul copil din India care face apel la Guvern să lucreze pentru protejarea mediului înconjurător. Anul trecut, şase tineri au depus o plângere la NGT privind poluarea aerului în New Delhi.