O nouă cercetare susţine că oamenii înalţi pot dezvolta cancer mai repede

Cercetătorii suedezi au ajuns la concluzia că oamenii mai înalţi au mai multe şanse de a dezvolta cancer. Rezultatele lor întâmpină scepticismul unor experţi care susţin că obezitatea ar fi un factor mult mai determinant.
Celule canceroase văzute la microscop.
Celule canceroase văzute la microscop. (Captură Foto)

Oamenii mai înalţi, în special femeile, sunt expuşi unui risc mai ridicat pentru dezvoltarea de cancer, conform unei noi cercetări.

Pentru fiecare 10 centimetri adăugaţi la înălţimea de peste un metru, şansele pentru dezvoltarea cancerului cresc cu 10% la bărbaţi şi 18% la femei, susţin cercetătorii suedezi.

Ca un exemplu folosit în cercetare, o femeie suedeză cu o înălţime de 1,72 m a fost expusă unui risc de 3 ori mai ridicat de a contracta cancerul decât o femeie cu înălţimea de 1,52 m, au notat cercetătorii.

Studiul a fost desfăşurat în Suedia şi rezultatele au fost anunţate joi în cadrul întâlnirii anuale a European Society for Pediatric Endocrinology care a avut loc în Spania.

Studiul s-a bazat pe datele de naştere, militare şi privind sănătatea a 5,5 milioane de oameni născuţi în perioada 1938-1991.

Deşi alte studii susţin legături similare între înălţime şi riscul crescut pentru cancer, cercetătorii suedezi au declarat că munca lor s-a bazat pe cel mai mare grup de bărbaţi şi femei de până acum.

Studiul a fost întâmpinat de un oarecare scepticism din partea altor experţi care au avut dubii în privinţa metodologiei cercetării. Unii au susţinut că există o legătură mai puternică cu factori precum obezitate sau genetică în privinţa creşterii riscului pentru dezvoltarea cancerului.

Dorothy Bennett, savant la University of London, a declarat într-un interviu cu Science Media Center în Marea Britanie că, “la prima vedere ar putea fi o relaţie ciudată, dar de fapt este foarte plauzibil ca riscul pentru cancer al unei persoane să fie asociat cu numărul de celule din corpul său, din moment ce acel lucru determină numărul celulelor expuse ‘riscului’”.

“Cancerul se formează prin mutaţii ale unei singure celule normale. Oamenii mai mari au mai multe celule”, a adăugat ea.