O nouă contaminare a orezului raportată în China

O varietate de orez este prezentată într-o piaţă, 17 iulie 2008, în Dhaka, Bangladesh.
O varietate de orez este prezentată într-o piaţă, 17 iulie 2008, în Dhaka, Bangladesh. (Spencer Platt / Getty Images)

BEIJING – Autorităţile chineze investighează mai multe fabrici de decorticare, prelucrare şi ambalare a orezului din sudul Chinei după o serie de teste care au găsit că aproape jumătate din cele mai consumate cereale într-unul dintre cele mai mare oraşe ale ţării erau contaminate cu un metal toxic.

Fabricile din districtul Youxian, provincia chineză Hunan, au primit ordinul să îşi suspende activitatea şi să-şi retragă produsele de pe piaţă după ce mostrele analizate au prezentat niveluri excesive de cadmiu, conform unei notificări oficiale emise marţi, 21 mai, de guvernul districtual.

Notificarea susţinea că fabricile operau legal şi că îşi procurau orez de la fermieri locali.

Anunţul a avut loc după ce mai multe rapoarte publicate în weekend susţineau că inspectorii guvernamentali au descoperit că 44,4% din orezul şi produsele pe baza de orez testate în acest an în oraşul sudic Guangzhou, provincia Guangdong, aveau niveluri ridicate de cadmiu. Metalul carcinogenic poate afecta grav rinichii şi poate cauza alte probleme de sănătate.

Hunan este o provincie puternic agricolă care se învecinează cu Guangdong, deşi nu a fost clar dacă există o legătură directă între fabrici şi orezul contaminat din Guangzhou.

În timp ce investigaţiile continuă, se crede că acest metal, cadmiu, a pătruns în orez din solul poluat cu metale grele. Poluarea aerului şi solului reprezintă o problemă cronică în China, cauzată de reglementarea slabă a emisiilor industriale şi de puternica dependenţă de cărbune pentru a genera electricitate.

Lanţul alimentar chinez suferă de asemenea de pe urma falsificării sau alterării deliberate a diverselor legume, fructe şi produse de către operatori fara scrupule, ducând ocazional la panică publică în privinţa a diverse produse ce variază de la lapte praf pentru copii până la ulei de gătit, şi ducând la o lipsă profundă de încredere în abilitatea guvernului de a asigura securitatea alimentară.

Într-unul dintre cele mai grave scandaluri alimentare din China, cel puţin 6 bebeluşi au murit şi alţii 300.000 s-au îmbolnăvit în 2008 după ce au fost hrăniţi cu lapte praf contaminat cu melamină, care a fost adăugată ilegal produselor lactate diluate pentru a se crea falsa impresie că este normal conţinutul lor de proteine.