"O nouă lovitură, acum în Parlament!". Turcan semnalează modificarea unei legi care reglementează faptele de corupţie şi activitatea DNA

Majoritatea PSD-ALDE se pregăteşte să modifice infracţiunile prevăzute în Legea 78/2000 săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

Fosta şefă PNL Raluca Turcan a anunţat faptul că deputaţii PSD-ALDE intenţionează să modifice una dintre infracţiunile prevăzute în Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. În prezent, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, se pedepseşte dacă a fost săvârşită în scopul obţinerii de bani ori alte foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Deputaţii majoritari vor ca astfel de fapte să nu mai fie pedepsite decât dacă sunt săvârşite pentru sine.

"La această oră, majoritatea toxică pentru România PSD-ALDE se pregăteşte să modifice conţinutul uneia dintre infracţiunile prevăzute în Legea 78/2000, în sensul în care desfăşurarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută, dacă se realizează în profitul altuia, nu mai constituie infracţiune decât dacă operaţiunile financiare sunt desfăşurate pentru sine. Aşadar, intenţionează să dezincrimineze această infracţiune. Au declarat că urmează să facă acelaşi lucru şi în Codul Penal", potrivit comunicatului PNL.

De asemenea, liderul deputaţilor PNL a mai precizat că se vrea abrogarea Legii 78/2000, lege care reglementează o mare parte din activitatea DNA.

"În plus, intenţionează abrogarea Legii 78/2000 care reglementează mare parte din activitatea DNA. 40% din activitatea DNA, cu privire la faptele conexe sau asimilate celor de corupţie, este legiferată în această lege. Tot Legea 78 mai cuprinde toate fraudele pe fondurile europene, fraudele făcute de şefii de partide pentru influenţarea activităţii unei instituţii", se mai arată în comunicat.

Avertismentul făcut de fosta şefă PNL vine ca urmare a unui dialog purtat între deputaţii Marton Arpad (UDMR) şi Eugen Nicolicea (PSD), în contextul dezbaterii proiectului de lege iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, prin care se vor aduce modificări infracţiunilor de corupţie, inclusiv celor prevăzute de Legea 78/2000.

Redăm dialogul dintre cei doi deputaţi, citat de Hotnews:

Marton Arpad (UDMR):

"Avem nişte legi speciale care se ocupă cu toate aceste problematici. Avem de exemplu codul penal. Codul penal are capitole distincte pentru astfel de activităţi, care contravin, în viziunea codului penal, unei activităţi al unui funcţionar public în sensul dat de codul penal. Mai avem şi alt capitol care se ocupă cu alte activităţi care sunt asimilate faptelor de corupţie. Şi atunci, îmi pun întrebarea - dacă avem noi legislaţie privind spălarea de bani, bancară, penală, de ce mai avem nevoie de acest 78? Cea mai bună soluţie ar fi abrogarea întregii legi aşa cum este ea.

Tot ce avem în domeniul penal se regăseşte în Codul Penal, ceea ce nu se regăseşte în codul penal se regăseşte în acea lege privind incompatibilităţile, avem nevoie de nişte definiţii ale unor fapte de comerţ le avem în codul civil etc.

Repet - avem nevoie de legea 78? Haideţi să o abrogăm şi am rezolvat problema."

Eugen Nicolicea (PSD):

"Eu am înţeles, dacă vreţi mai semnalez şi eu deficienţe ale ei, spre exemplu acolo se vorbeşte despre o anumită infracţiune doar că agravantă şi totuşi pentru că este acolo şi infracţiunea principală este în cod atunci determină practic competenţa… Nu avea ce să caute infracţiunea undeva şi agravanta în altă lege.

Eu sunt de acord cu dvs. cu abrogarea ei şi preluarea unor infracţiuni de acolo în cod, numai că nu dirijăm noi acuma ce se întâmplă la cod. Şi pentru această chestiune când facem codul putem să facem operaţiunile pe care le-aţi spus dvs".