O nouă specie de gândac, numită după celebrul Leonardo DiCaprio (video)

Numele dat acestei insecte este o recunoaştere a eforturilor depuse de actorul Leonardo DiCaprio pentru protejarea mediului înconjurător.
Leonardo DiCaprio şi Grouvellinus leonardodicaprioi
Leonardo DiCaprio şi Grouvellinus leonardodicaprioi (Photograph: Getty / Taxon Expeditions)

O nouă specie de gândac acvatic, descoperită recent în zona de conservare Maliau Basin, Borneo, Malaezia, a fost numită după celebrul actor Leonardo DiCaprio - Grouvellinus leonardodicaprioi - potrivit comunicatului emis de fundaţia Taxon Expeditions din Olanda. Numele este o recunoaştere a eforturilor actorului de a spori gradul de conştientizare cu privire la schimbările climatice şi protecţia mediului.

„În acest caz, nu am numit acest gândac după Leonardo DiCaprio deoarece seamănă cu actorul.” [...] “Am vrut să punem în evidenţă faptul că şi cea mai mică creatură este importantă, cum ar fi acest gândac mic despre a cărui existenţă nu ştia nimeni“, a declarat pentru The Guardian entomologul Iva Njunjić, fondator şi director al Taxon Expeditions.

Decizia de a numi gândacul după Leonardo DiCaprio a fost luată de întregul grup care a participat la expediţia din Borneo, pentru a sărbători împlinirirea a 20 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Leonardo DiCaprio, o organizaţie care urmăreşte să apere ecosistemele ameninţate din întreaga lume

Gândacul ce a primit numele actorului Leonardo DiCaprio a fost una dintre cele şase specii descoperite în expediţia din Borneo, trei dintre ele din genul Grouvellinus, care includ gândaci de mărimi mici şi medii de culoare negru sau arămiu.

Grouvellinus leonardodicaprioi are o lungime de 2,97 milimetri şi o lăţime de 1,6 milimetri, potrivit articolului publicat în Zoo Keys.

"Mic şi negru, acest gândac nou poate nu va câştiga un Oscar pentru carisma sa, dar în conservarea biodiversităţii toate creaturile contează", a spus Iva Njunjic.

Gestul nu a trecut neobservat pentru Leonardo DiCaprio, care şi-a schimbat pentru câteva zile imaginea de profil de pe Facebook cu cea a G. leonardodicaprioi.

(Print screen Facebook)

G. leonardodicaproi nu este prima insectă care primeşte numele lui Leonardo DiCaprio. În acest an, un păianjen al familiei teridide descoperit în Republica Dominicană a fost numit Spintharus leonardodicaprioi. Actorul, în vârstă de 43 ani, îşi lasă amprenta nu doar la Hollywood ci şi în domeniul conservării mediului.

În afară de Grouvellinus leonardodicaprioi, în cadrul acestei expediţii a fost descoperită o altă specie de gândac de apă - Grouvellinus andrekuipersi, numit după astronautul olandez André Kuipers, şi Grouvellinus quest.

Grouvellinus leonardodicaprioi (2), G. andrekuipersi (3) y G. quest (4)
Grouvellinus leonardodicaprioi (2), G. andrekuipersi (3) y G. quest (4) (Zoo Keys)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură