O oportunitate rară pentru Chişinău: Ucraina ajută la izolarea Transnistriei

Transnistria
Transnistria (evz.md)

Prin denunţarea de către Rada Supremă a acordului care permite tranzitul trupelor ruseşti spre Transnistria prin Ucraina, armata rusă din regiunea separatistă a fost izolată de Moscova, care nu are decât opţiunea de a negocia cu Chişinăul permiterea tranzitului aerian, sau în cazul în care acesta refuză, să destabilizeze militar Republica Moldova. Chişinăul ar putea cere retragerea trupelor staţionate ilegal pe teritoriul său de atâta timp.

Decizia Ucrainei de a denunţa toate acordurile de cooperare militară cu Rusia are efecte importante. În contextul în care Rusia continuă să maseze un număr mare de soldaţi şi sute de piese de artilerie, incluzând lansatoare mobile de rachete, tancuri şi purtătoare blindate, în apropierea graniţei cu Ucraina, perspectiva războiului este iminentă. Ca urmare, Kievul vrea să se asigure măcar că nu va trebui să înfrunte un atac al Rusiei pe două fronturi – dinspre Transnistria şi dinspre Donbass - şi că armata a 14-a nu va face joncţiunea cu forţele ruseşti care operează în est fără însemne.

Graniţa cu Transnistria a fost închisă, cu efectul direct ca şi contrabanda, care aducea venituri importante Tiraspolului, are de suferit. Mai mult, regiunea separatistă este într-o implozie economică accelerată, care nu poate fi oprită mai ales că Rusia şi-a redus finanţările din cauza crizei profunde în care se găseşte propria economie. Doar jumătate din salariile pentru luna aprilie, reduse cu 30%, au fost plătite de autorităţile de la Tiraspol, iar Rusia nu prea mai trimite bani.

Liderii de la Chişinău ar putea profita de acest context favorabil în care Rusia nu prea are soluţii, iar Transnistria este sufocată între Ucraina şi R.Moldova, pentru a negocia cu Moscova o soluţie de reintegrare a Transnistriei şi de evacuare a trupelor ruseşti, în interesul R.Moldova, şi nu în termenii unui nou plan Kozak.

Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, o forţă trilaterală de menţinere a păcii şi o structură de comandament militar comună formată din reprezentanţii R.Moldova, Transnistriei şi Rusiei, care operează în zona tampon de la frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina, susţine într-un interviu acordat Radio Europa Liberă că ”Rusia are acum două opţiuni: fie să-şi retragă trupele din Transnistria, acceptând şi modificarea formatului de pacificatori, fie să negocieze cu Chişinăul un coridor aerian, deşi nu-şi imaginează cum acesta ar putea accepta aşa ceva”.

Până în prezent, Rusia a încercat o altă variantă – să trimită militari, individual, eventual şi cu armament asupra lor, care să aterizeze pe aeroportul din Chişinău de unde urmau să treacă în Transnistria. În ultima lună s-au înregistrat mai multe cazuri de militari ruşi care au fost opriţi să intre în Republica Moldova, deoarece aceştia nu au notificat anterior autorităţile moldovene în legătură cu scopul vizitei lor. Ministerul rus de externe a reacţionat printr-un comunicat prin care critica ”interzicerea intrării pe teritoriul Republicii Moldova a unor militari ruşi din contingentul forţelor de menţinere a păcii din Transnistria, ceea ce complică serios îndeplinirea de către aceştia a misiunii lor importante de asigurare a păcii şi liniştii pe Nistru”. Mai mult, autorităţile ruse au acuzat că ”interdicţiile vin în contradicţie cu acordurile bilaterale existente cu privire la călătoriile reciproce ale cetăţenilor celor două state”. În realitate însă, Rusia a încălcat acordurile pentru că aşa cum arată Leahu doar ”în baza Acordul din anul 1992, doar pacificatorii - cele 383 de persoane din efectivul aflat legal aici – pot să ceară, să solicite ca noi să le acordăm posibilitatea ca ei să se deplaseze înapoi”, iar militarii care vin din Rusia, aparent pe cont propriu, nu sunt simpli cetăţeni veniţi la plimbare.

Cheia este la Chişinău

Pe de altă parte, după ce Ucraina a rupt toate înţelegerile cu Rusia în sfera militară, inclusiv tranzitarea mărfurilor şi a trupelor prin teritoriul ucrainean, un general rus a declarat că Moscovei ”nu-i rămâne altceva de făcut decât să aprovizioneze formaţiunile ruseşti cu cele necesare printr-o punte aeriană, cu ajutorul avioanelor militare de transport”. Pentru a folosi spaţiul aerian al R.Moldova, ruşii vor avea însă nevoie de aprobarea puterii de la Chişinău.

Liderii de la Chişinău ar putea profita de acest context favorabil în care Rusia nu prea are soluţii, iar Transnistria este sufocată între Ucraina şi R.Moldova, pentru a negocia cu Moscova o soluţie de reintegrare a Transnistriei şi de evacuare a trupelor ruseşti, în interesul R.Moldova, şi nu în termenii unui nou plan Kozak.

Oricât de ambivalentă şi coruptă ar fi elita politică de la Chişinău, ea nu poate să joace această carte cu lejeritate. Este o oportunitate rară de a le forţa mâna ruşilor şi de a cere retragerea trupelor şi a armamentului staţionate ilegal din 1992 pe acest teritoriu. O şansă unică de a rezolva problema transnistreană, care să nu mai fie o piatră de moară în parcursul european al ţării. O cedare a acestei cărţi, fără a obţine concesii majore de la Rusia, ar putea fi privită în mod legitim ca un act de trădare naţională al politicienilor aflaţi la putere, care va fi cu siguranţă taxat de populaţie.

Moscova ar putea să mizeze însă şi pe altceva, şi anume folosirea forţei, după principiul enunţat de Dimitri Rogozin că pentru tancuri nu este nevoie de vize. Dincolo de propaganda tipică, o Transnistrie complet izolată şi care nu mai poate fi alimentată ar putea duce la o reacţie militară disperată, dat fiind că oricum Republica Moldova n-ar avea capacitatea militară de a se apăra. Chiar Ion Leahu spunea în interviul acordat Europei Libere că ” ruşii mizează foarte mult pe faptul că totuşi vor reuşi să destabilizeze situaţia aici, în Republica Moldova, şi să aducă la conducere altă guvernare. Miza ruşilor este pe schimbarea guvernării în Republica Moldova şi în Kiev. Clar că pe dânşii i-ar aranja mult mai mult în Kiev, dacă în Kiev ar reveni cineva din oamenii lor. Dar ar putea şi cu ajutorul Moldovei să facă ceva”. Cu alte cuvinte, ar putea să izbucnească tulburări şi în Moldova. Militarii întorşi de pe aeroport arată că Moscova pregăteşte probabil un scenariu cu ”omuleţi verzi” fără însemne şi pentru R.Moldova.

Dintr-o negociere dură cu Moscova, R.Moldova ar putea obţine retragerea gradată a celor 1.500 de militari şi rămânerea în Transnistria doar a poliţiştilor şi observatorilor civili. În paralel, Chişinăul trebuie să rămână vigilent pentru a împiedica militarii care încearcă să intre incognito în ţară. Nu există încă indicii că aşa vor evolua lucrurile.

Ucraina şi-a schimbat în mod evident poziţia în economia formatului 5+2, trecând clar de partea Republicii Moldova. Acum este rândul Chişinăului să mute, acum când are o oportunitate cu care nu se va întâlni din nou prea curând. Având în vedere însă că alianţa aflată la putere este girată de comunişti care propun o lege pentru asigurarea neutralităţii R.Moldova, încălcată paradoxal chiar de Rusia prin însăşi prezenţa trupelor sale în Transnistria, premisele nu sunt chiar favorabile.

Va pune Chişinăul la dispoziţia Rusiei Aeroportul Internaţional Chişinău pentru transferul de trupe şi muniţii spre Transnistria? Aceasta este întrebarea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.